Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nå er det arbeidsfolks tur

– Det er trist å ikke kjenne på det fysiske samholdet på 1. mai, men i år møtes vi på skjermen og gjennom sosiale medier, skriver stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) fra Bærum. Her ved Folkets Hus i Skytterdalen i Sandvika ved valgkampen i 2019.

– Det er trist å ikke kjenne på det fysiske samholdet på 1. mai, men i år møtes vi på skjermen og gjennom sosiale medier, skriver stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) fra Bærum. Her ved Folkets Hus i Skytterdalen i Sandvika ved valgkampen i 2019.

Foto: Knut Bjerke

Heller ikke i år blir det vanlig 1.-mai-feiring.

Det blir ikke frokost i Folkets Hus i Sandvika, tog gjennom Asker sentrum eller arrangement på Sekkefabrikken i Slemmestad.

Men nettopp fordi vi ikke får møtes fysisk er dagen og parolene viktigere enn noen gang. 

For det siste året har vi virkelig fått se verdien av fellesskap, arbeid og hvor viktig trygghet er. I år er årets hovedparole: Nå er det arbeidsfolks tur.

1. mai er en markering av fellesskap. At vi står sterkere sammen. Det har vært hovedbudskapet fra arbeiderbevegelsen siden 1. mai ble markert for første gang i 1890. 

Det er bare fellesskapet som kan stoppe pandemien, det spiller liten rolle hva hver og en gjør om ikke alle gjør det samme. 

Vi har det siste året også lært verdien av arbeid. Hvor viktig et trygt arbeidsliv er for hver og en av oss. De som står uten jobb, skal vite at vi er på deres side. For Arbeiderpartiet er ingenting viktigere enn å skaffe arbeid til alle.

På årets 1. mai takker vi de som har stått i førstelinjen mot smitten. Da listene over de samfunnskritiske yrkene kom, var det få direktører og kommunikasjonsrådgivere. På den listen sto alle de vi ikke klarer oss uten; renholdere, lærere, helsefagarbeidere, sykepleiere, butikkansatte og alle de andre som hver dag har gått på jobb for fellesskapet. 

De har fått applaus og fine ord. Det er fortjent, men mye viktigere er at de får skikkelig lønns- og arbeidsforhold. 

Arbeiderpartiet vil fjerne den generelle retten til midlertidig ansettelser, vi vil gi folk hele, faste stillinger. For nå er det arbeidsfolks tur. De har stilt opp for fellesskapet, nå skal fellesskapet stille opp for dem.

Pandemien har påvirket oss alle, men den har påvirket oss ulikt. Den har ført til større forskjeller. Det kommer på toppen av at vi har hatt en regjering som de siste åtte årene har ført en politikk som målrettet øker forskjellene. 

Det er ingen grenser for oppfinnsomheten til denne regjeringen for å kutte til de som har minst.

De med de største formuene har fått milliarder i skattekutt, mens 30 prosent av befolkningen har fått redusert kjøpekraft. Det har vært gjort en rekke usosiale kutt som rammer vanlige folk: barnetillegget til de uføre, feriepengene til de arbeidsledige, brillestøtten til barn, kulturtilbudet til de eldre, skolefrukten til elevene, rehabilitering for de brannskadde. 

Det er ingen grenser for oppfinnsomheten til denne regjeringen for å kutte til de som har minst. 

Det er et enormt paradoks at vi 2021 både har rekord i antall millionærer og rekord i antall fattige barn. Norge skal være et land med små forskjeller, men det er ikke naturgitt at det skal være sånn, det er konsekvens av politiske valg. Derfor trenger vi en politikk som får oss ut av pandemien med kraftfulle tiltak mot forskjeller, og for det trenger vi en ny kurs og en ny regjering.

Det er trist å ikke kjenne på det fysiske samholdet på 1. mai, men i år møtes vi på skjermen og gjennom sosiale medier, og det kan gjøre at vi kan få enda større markeringer fra våre egne stuer. 

Bli med på en kraftfull markering av årets dag og de verdiene dagen står for; fellesskap, arbeid og trygghet. 

For nå er det arbeidsfolks tur! Gratulerer med dagen!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.