Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Myter om Askerparken

– Nå må våre folkevalgte tørre å sette en fot i bakken, skriver innsenderen i saken om utbygging av Askerparken ved Føyka i Asker sentrum.

– Nå må våre folkevalgte tørre å sette en fot i bakken, skriver innsenderen i saken om utbygging av Askerparken ved Føyka i Asker sentrum.

Foto: SILJE M. KALSTØ

Samtidig med at politikerne roper varsku om manglende beslutningsgrunnlag og ber om mer tid i saken om Askerparken, har man besluttet å fremskynde saksbehandlingen, fra mai til 20. april. 

Motstanden i befolkningen er skyhøy. Saken er spekket med usikkerhet og misforståelser. Mytene florerer.

Myte 1: Denne saken har pågått så lenge, at det er på høy tid med en avklaring.

Fakta: Denne saken er helt ny, og ikke en forlengelse av saken politikerne hadde til behandling i 2017.

I 2017 var det snakk om sentrumsutvikling med boliger, torg og næring på nedre del av Føyka. Nå er det snakk om ren boligutvikling i Askerparken.

I 2017 var det snakk om å utvikle Drengsrud til idrett for hele Skiklubben. Nå er det snakk om å utvikle Asker fotball på Drengsrud.

Slik er den seneste skissen for utbygging av Askerparken. Føyka stadion til høyre. – Motstanden i befolkningen er skyhøy, skriver innsenderen.

Slik er den seneste skissen for utbygging av Askerparken. Føyka stadion til høyre. – Motstanden i befolkningen er skyhøy, skriver innsenderen.

ILLUSTRASJON: TERJE GRØNMO ARKITEKTER

I 2017 skulle Askerparken være et offentlig rekreasjons- og lekeområde, der det ikke var tillatt å oppføre bygg i konflikt med områdets funksjon som parkområde. Nå har det kommet til at sentrumsbeboerne likevel ikke trenger dette rekreasjonsområdet.

Myte 2: Det er bred politisk enighet om dette.

Fakta: Det var bred politisk forankring for den reguleringsplanen som ble vedtatt i 2017. Prosessen som nå pågår, styres mot en ny områderegulering for hele Føyka-Elvely-området, og har ikke utløst politisk enighet. I stedet råder forvirring og frustrasjon

Myte 3: Vi må bygge ned Askerparken for å ivareta sentrale føringer om knutepunktutvikling.

Fakta: Knutepunktutvikling dreier seg om mer enn boligvekst rundt tog. Aktivitetsområder og grønne parker er også en del av knutepunkt- og byutvikling. Boligveksten i sentrale Asker er allerede massiv og langt over kommunens vedtatte skjema.

Myte 4: Elitefotballen er avhengig av en flytteprosess for å være bærekraftig.

Fakta: Asker fotball har tidligere i prosessen avklart at de er fornøyd der de er i dag. En bærekraftig fotballsatsing vil trolig avhenge mer av sportslig utvikling enn hjemmebanens adresse.

Myte 5: Skiklubbens fremtidige plassering på Føyka er avklart.

Fakta: Området skiklubben eier er i dag regulert til bolig og næringsutvikling. Ikke til idrett. Med mindre kommunen bruker tvangsmakt, er Asker skiklubbs fremtid på Føyka opp til klubbens medlemmer.

Myte 6: Kommunen kan enkelt tjene gode penger på å regulere Askerparken til boligformål.

Fakta: Å sikre egne inntekter eller dekke tidligere økonomiske tap er ikke blant formålene for kommunens utøvelse av reguleringsmyndighet, gitt i plan- og bygningsloven.

Myte 7: Å se fremover innebærer utelukkende at vi fortsetter å utrede en utbygging av Askerparken til boligformål.

Fakta: Å se fremover kan like godt innebære å se på saken helhetlig, i lys av den boligutbyggingen som allerede er i gang i sentrale Asker, kommunens egen plan for folkehelse og eget ferske regelverk for salg av kommunal eiendom der friarealer ikke skal selges. 

Nå må våre folkevalgte tørre å sette en fot i bakken. Idet man setter i gang en arkitektkonkurranse, så har man signalisert at boligutvikling trumfer behovet for grønne lunger. Bordet fanger.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.