Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Mye å glede seg til i 2022

– Det skal være attraktivt å være frivillig i Asker, og vi har satt oss høye mål når det gjelder partnerskap, samarbeid og medborgerskap, skriver ordfører Lene Conradi (H).

– Det skal være attraktivt å være frivillig i Asker, og vi har satt oss høye mål når det gjelder partnerskap, samarbeid og medborgerskap, skriver ordfører Lene Conradi (H).

Foto: TRINE JØDAL

Det er mye vi ikke vet om 2022. Noe som er sikkert, er at vi skal glede oss over frivillighetens år.

Etter snart to år der vi virkelig har fått kjenne på hvor viktige vi mennesker er for hverandre, kunne ikke markeringen av frivillighetens år kommet på et bedre tidspunkt.

Gjennom koronakrisen har vi kjent på savn etter fysisk fellesskap i perioder med sterke begrensninger. Samtidig har vi sett en annen type fellesskap vokse frem.

Enkeltpersoner og den organiserte frivilligheten stilte fra første dag av pandemien opp for dem som trengte praktisk bistand og ekstra omtanke. Besøksverter ved sykehjem bidro til uvurderlige øyeblikk i en fortvilet tid.

Da vi kunne starte arbeidet med vaksinering, var frivillighetens medvirkning helt avgjørende for den vellykkede gjennomføringen.

Når vi snakker om «frivilligheten», snakker vi om veldig mye forskjellig, men én fellesnevner er den helt spesielle evnen til å stille seg til tjeneste når det trengs. Ikke kun i krise, men også i den normale hverdagen.

Jeg er overbevist om at frivillighetens kraft er den mest positive, sterkeste og viktigste drivkraften i verden – og den er som oftest lavmælt og beskjeden. Slik skal det kanskje være? Like fullt synes jeg det er viktig å synliggjøre frivillighetens enorme verdi.

Frivillighetens år blir en unik anledning til å løfte frem, hylle og takke frivilligheten, og til å invitere flere til å bli med på laget.

Vi vet jo at høy grad av frivillighet i et samfunn gjenspeiles i innbyggernes tilfredshet. Derfor skal det være attraktivt å være frivillig i Asker, og vi har satt oss høye mål når det gjelder partnerskap, samarbeid og medborgerskap.

Vi er helt avhengige av frivillighetens kunnskap, engasjement og nærhet for å løse viktige samfunnsoppgaver, skape aktivitet og bygge fellesskap.

Statistisk sentralbyrå har beregnet verdien av frivillig arbeid i Norge til 78 milliarder kroner i året, men frivilligheten besitter i tillegg en egen kraft hvis verdi ikke kan måles i kroner.

En av våre egne frivilligkoordinatorer, Marte Elice Kjølstad, beskrev denne kraften på følgende fine måte: Det er en egenverdi å stille av fri vilje, så jeg tror de frivillige har med seg en godhet innenfra som de utstråler.

Som ordfører er jeg heldig som daglig får oppleve denne godheten spille seg ut i lokalsamfunnet vårt.

Jeg møter kreative, handlekraftige askerbøringer i alle aldre, som bruker tid og energi til glede for sine omgivelser. Disse møtene med ledere og grasrot innen frivilligheten, men også med enkeltpersoner, skoleklasser og barnehager som engasjerer seg, bedrifter som tar samfunnsansvar og som brenner for nærmiljøet sitt, betyr mye for min optimisme og tro på fremtiden.

For selv om jeg også kan kjenne på motløshet av dårlige nyheter, negative kommentarer og falske og hatefulle ytringer, så vet jeg at vi som vil hverandre vel, utgjør et overveldende flertall.

Når vi hele neste år setter frivillighet på agendaen, er det også en unik anledning til å spre glede, håp og opplevelsen av tilhørighet. Livsnødvendige komponenter uansett hva som ellers venter oss i det nye året.

Så ta imot, bli inspirert, og kanskje – bli med?

Alt godt for 2022!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.