Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Mustafa får hjelp fra FN

– Dette kan bli en ny sak for FNs menneskerettskomité å ta stilling til, skriver innsenderen om den planlagte utkastelsen av Mustafa Hasan (18).

– Dette kan bli en ny sak for FNs menneskerettskomité å ta stilling til, skriver innsenderen om den planlagte utkastelsen av Mustafa Hasan (18).

Foto: Nina Abrahamsen

Slik må en jo tolke en avgjørelse tatt den 28. desember i FNs menneskerettskomité – ifølge The Guardian.

Nederland ble funnet skyldig i å ha feilet å erkjenne at et barn var statsløst og derfor hadde krav på internasjonal beskyttelse. Landet ble bedt om å endre sin lovgivning.

Saken gjaldt en gutt ved navn Denny, som var født i Delft i 2010 av en kinesisk mor som var trafikkert til Nederland i 2004 i en alder av 15.

Hun var ikke i stand til å bevise sitt kinesiske statsborgerskap og ble registrert som «nasjonalitet ukjent», en status som statsløs som også hennes sønn fikk.

Stater har ansvar for å forsikre seg om at statsløse barn som befinner seg i deres jurisdiksjon og ikke har mulighet for å skaffe seg et annet statsborgerskap, ikke er uten juridisk beskyttelse, sa et rådsmedlem.

Det var første gang en slik avgjørelse er blitt tatt.

Som jeg forstår Mustafas tilfelle kom han her til lands uten et pass som beviser hans statsborgerskap annetsteds. Hans mor gjorde krav på den norske statens beskyttelse. Som han nøt godt av – som barn. Når han er 18 år og «voksen», blir han så belastet med morens skyld. 

Dette er en meningsløshet som kan bli en ny sak for FNs menneskerettskomité å ta stilling til – mens Norge tiltrer som medlem av Sikkerhetsrådet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.