Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Murbygging rundt elevene er ikke frihet

– Det bør være en selvfølge at elevene selv skal bestemme mest mulig over egen skolehverdag, enten det gjelder valgfag, valgfritt sidemål eller hvilken skole en vil gå på, skriver Simen Velle (20) fra Asker. Han er 1. nestformann i Viken FpU og leder i Asker Frp.

– Det bør være en selvfølge at elevene selv skal bestemme mest mulig over egen skolehverdag, enten det gjelder valgfag, valgfritt sidemål eller hvilken skole en vil gå på, skriver Simen Velle (20) fra Asker. Han er 1. nestformann i Viken FpU og leder i Asker Frp.

Foto: EVA GROVEN

Unge Høyre snakker i varme ordelag om fritt skolevalg, men glemmer at de senest i april 2020 stemte ned Frps forslag om å innføre fritt skolevalg i hele landet. Alternativet regjeringen la frem, er alt annet enn fritt.

Unge Høyres Mathias Opdal Weseth fra Bærum skrev i Budstikka 17. august om viktigheten av fritt skolevalg. 

For Frp er fritt skolevalg noe av det mest sentrale i skolepolitikken. Det bør være en selvfølge at elevene selv skal bestemme mest mulig over egen skolehverdag, enten det gjelder valgfag, valgfritt sidemål eller hvilken skole en vil gå på. 

Det Weseth glemmer, er at Høyre ga etter for KrF i april 2020 og stemte imot Frps forslag om å innføre fritt skolevalg i hele landet.

Hans Andreas Limi (60) fra Jar er stortingsrepresentant for Frp og står på 1.-plass på partiets liste i Akershus ved høstens valg.

Hans Andreas Limi (60) fra Jar er stortingsrepresentant for Frp og står på 1.-plass på partiets liste i Akershus ved høstens valg.

Foto: Joakim S. Enger

Denne sommeren kom regjeringens forslag for innføring av fritt skolevalg. Men når man ser hva forslaget faktisk går ut på, ser man at forslaget ikke kan kalles mer enn en begrenset frihet.

Høyre foreslår nemlig opptakssoner, der elevene har «fritt» skolevalg innen de gitte inntaksområdene. For eksempel kan ikke en elev fra Bærum gå på skole i Oslo, eller en elev fra Asker gå på skole i Lillestrøm. 

I praksis betyr det at det som skulle være en à la carte-meny av skoler elevene selv kan bestemme blant, endte opp med å bli en barnemeny der man har tre-fire alternativer å velge mellom. 

Høyre bommer på hoppkanten, men selger det inn som bakkerekord, på bekostning av elevene. Med inntaksområdene har Høyre bygd en høy mur rundt elevene.

Når Frp snakker om fritt skolevalg, mener vi at skolevalget faktisk skal være helt fritt. Frp vil rive ned murene Høyre har bygget rundt elevene. 

Man skal stå helt fritt til å velge akkurat den skolen man selv ønsker å gå på, uansett hvilken kommune skolen ligger i. Det skal ikke vi politikere henge oss opp i. 

Når regjeringen innfører seks inntaksområder i hver fylkeskommune, blir regjeringens modell med inntaksområder så lik venstresidens modell med nærskoleprinsippet, at det nærmest er likegyldig om det er Høyre eller Ap som styrer skolepolitikken. Frp er tydelige på at vi skal ha reelt fritt skolevalg over hele landet.

Fritt skolevalg handler om noe så grunnleggende som at folk skal få være herre i sitt eget liv. Man skal selv få velge hvilken linje, hvilke fag og hvilken skole en vil gå på. Det vet elevene best selv. 

I tillegg kan man fra tidligere år se at ni av ti elever i Asker og Bærum kom inn på førstevalget de søkte på. Det skaper altså mer frihet for elevene, samtidig som de aller fleste kommer inn på skolen de helst vil gå på. 

For ikke å snakke om motivasjonen ved å jobbe bevisst mot et mål, der man vet at økt innsats på skolen gir større mulighet for en plass på drømmeskolen.

Elevene fortjener et fritt skolevalg, ikke bare et friere skolevalg. Det er åpenbart at elever vet bedre enn politikere hvilken skole de selv vil gå på. 

Det er betryggende å høre at også Unge Høyre vil ha valgfrihet i skolen og til elevene, men da håper vi de ved neste korsvei stemmer for Frps forslag om å innføre fritt skolevalg i hele landet. 

Frp har tillit til elevene, og er sikker på at de klarer å gjøre gode valg selv. Å bygge murer rundt dem gjennom inntaksområder gir ikke tillit.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.