Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Muligheter for Nedre Bleiker gård

NEDRE BLEIKER GÅRD: Slik har artikkelforfatteren sett for seg en fremtidig bruk av Nedre Bleiker gård i sin masteroppgave på Arkitekthøgskolen. ILLUSTRASJON: Johann Sigurd Ruud

Det siste året har temperaturen økt i dragkampen mellom dem som vil redde den ærverdige låven på Nedre Bleiker og de som vil rive den til fordel for lettsolgte leiligheter.

Det er mange aspekter som gjør at vi som samfunn bør forsøke å gjenbruke gamle bygg i stedet for å bygge nytt. Miljø og historie er viktig, men hvem har ikke blitt inspirert og begeistret over å komme inn i et gammelt bygg som har blitt omgjort?

Sentralen, Vulkan eller Kunsthøgskolen er eksempler mange kjenner til.

I Svein-Erik Stolpes innlegg Nedre Bleiker gård fortjener bedre finner du flere debattinnlegg om Nedre Bleiker.

I en tid der glass, hvitmalt gips og prefabrikkerte betongelementer er det som stort sett brukes i nye bygg, er en gammel rustikk teglvegg eller grove trebjelker elementer som får hjertet til å pumpe og gir oss fornyet tro på menneskeheten.

I Norge har vi en unik mulighet de neste tiårene. Her til lands står det nemlig 100.000 låver som ikke er i bruk lenger. Disse er såkalte enhetslåver som ble reiste mellom 1850 og 1920. I Asker har vi 19 låver i gangavstand til sentrum, der mange av dem faktisk er i bruk. En god del har vært gjennom transformasjoner, der kanskje den mest fascinerende er kattehotellet på Hanevold. Det viser hvilke muligheter disse byggene åpner for i møte med folks initiativer og drømmer.

Låven på Nedre Bleiker er et spesielt tilfelle. Dette er nok en av Askers største og mest staselige låvebygg på tross av sitt noe slitne ytre. Den har grunnmur og søyler av digre granittblokker, murarbeider som på ingen måte står tilbake fra de gamle stolte fabrikkbyggene langs Akerselva i Oslo og en tømmerkonstruksjon så solid og raffinert at den kan stå i 100 år til.

Les mer på budstikka.no/debatt

Den representerer en byggetradisjon av stor historisk og kulturell verdi.

I masteroppgaven min fra Arkitekthøgskolen i Oslo jobbet jeg med denne låven og så på hvordan den kan transformeres og fylles med nytt innhold. Det er så mange ting den kan bli til, det er bare fantasien som setter grenser. Området rundt Nedre Bleiker kommer garantert til å kunne få glede av denne låven – spesielt med tanke på alle de nye boligene som snart kommer. D

en bør få et tett tak omgående og på sikt transformeres slik at den kan bli en oase på Nedre Bleiker der folk kan møtes og kan gjøre ting sammen.

Dette er en fantastisk mulighet til å vise hvordan en låve kan bidra til å gjøre Asker til et bedre sted å bo.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.