Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Mot uanede høyder eller mot stupet?

PÅ TOPP: Boligene i Asker, som her i Vollen, hadde den høyeste prisveksten i 2015. 16 prosent opp fra 2014 må kalles friskt.

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 5. januar 2016.

Vi har bak oss nye 12 måneder med skyhøy vekst i boligprisene. 

Tallene var så høye for siste kvartal at selskapet bak statistikken tok en ekstra sjekk. I snitt for Asker og Bærum er veksten 13 prosent. Friskt, men er det for friskt?

LES OGSÅ: Prisen på Asker- og Bærum-boliger har økt med 1.710 kroner i døgnet 

År etter år stiger boligprisene langt mer enn konsumprisindeks og lønnsutvikling. Det som kan forklare veksten er to forhold: Historisk lave renter og et kraftig underskudd på boliger. Vil det fortsette, eller tar vi nå hver måned et steg nærmere et boligkrakk?

Svaret fra eiendomsmeglerbransjen er at vi i 2016 vil se en moderat vekst, altså mellom 2 og 5 prosent. Noen sier mer, andre varsler at vi er faretruende nær et fall i boligprisene. Svaret får vi utover året, men ved inngangen til 2016 er det lite som typer på at prisene ikke fortsetter å stige.

LES OGSÅ: Boligprisene vil fortsette å øke i 2016 

Etterspørselen er antagelig langt høyere enn de 363 boligene i Bærum og 75 boligene i Asker som er registerert til salgs på Finn. Byggeaktiviteten er høy, ikke minst på Fornebu. Også der med et prisbilde som gjør at unge uten bistand fra familie vil ha vanskeligheter for å komme seg inn i boligmarkedet. Det er de unge som får svi når boligprisene fortsetter å galoppere. Kravet til egenkapital er det nesten umulig å spare til på en normal startinntekt. Vinnerne er, som så mange ganger tidligere, den godt voksne del av befolkningen.

Les flere ledere på Budstikka.no/debatt

Tallene som ble presentert lørdag, må gi våre lokale politikere hodepine. De må se på at egen ungdom skyves ut av Asker og Bærum. Hovedsvaret er å klargjøre flest mulig tomter for konsentrert bebyggelse. Store sentrumsområder som Asker, Sandvika og Bekkestua vil få stor vekst i årene fremover. Samtidig kreves det omregulering blant annet på Fornebu med langt flere boliger enn det som syntes rimelig i 1990-årene.

Protestene mot en slik utvikling er mange, men boligmarkedet kan ikke presses av dem som er kommet vel inn, og som derfor ikke ønsker forstyrrelser i sitt nabolag. Vi må dele Asker og Bærum med nye generasjoner. Det betyr konsentrasjon og høyhus. Nær kollektivknutepunktene.

Vil du delta i boligdebatten? Send leserbrev her!

Skal kommunene klare å ta vare på sin identitet og sitt grønne preg, må alle akseptere at det bygges i høyden der tog eller T-bane er tilgjengelig. Det er en selvfølge at T-banen til Fornebu kommer hvis den delen av Bærum skal få bymessig bebyggelse.

Vi ser at kommunene må utvide sin verktøykasse og åpne for alternativ utbygging. Fleksibilitet og valgmuligheter vil over tid dempe prisveksten. Og balanse mellom tilbud og etterspørsel blir først mulig når byggeprosjektene og tilbudene er mange nok.

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 5. januar 2016.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.