Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Møkk lei måker

PÅ BEKKESTUA: – Det har blitt flere måker her på Bekkestua. For å unngå at måkene etablerer hekking på taket, kan det være en god idé å spenne opp liner over takflaten, skriver innsenderen.

Jeg viser til artikkel 28. april om måker som skiter ned store områder og som nesten hele døgnet plager folk, og om en hobbyfugletitter som lever i sin egen lille mikroskopiske verden og som slettes ikke vil forstå dette store problemet med høye skrik, etsende ekskrementer og aggressiv oppførsel.

Han mener alvorlig at det ikke er måkene som bråker, men vi mennesker som er den mest støyende arten på hele planeten.

Les også: Vil fjerne måkene fra nabolaget

Da mener hobbytitteren at vi må tåle bråk fra naturen også.

For de fleste av oss andre som er drittlei måker, føles det som å bo i et naust i Lofoten og ikke i en koselig blokkleilighet på Bekkestua, der mat og drikke på verandaen burde kunne nytes i fred og ro.

Jeg har meget stor forståelse for det Helge Vaagan forteller i Budstikka.

For det har blitt flere måker her på Bekkestua – og færre langs kysten.

I sentrum her kan de trygt bygge reir på flate tak – der de ikke blir plaget av mår og andre dyr.

Måker hører ikke til her på Bekkestua, de hører til ved sjøen. De eneste måkene som skal være på og rundt Bekkestua, er de måkene som «Hulebjørnen» (Bjørn Frøysok) selger i Bekkestua Jern og Farge.

Men måkene irriterer mange. Naboer på Bekkestua er lei måkene som hvert år, fra april til august, hekker på store hustak i området.

Denne fugletitteren mener at folk på Bekkestua må tåle dette.

Kunne ikke denne foreningen han representerer, Norsk Ornitologisk Forening, avdeling Oslo og Akershus, heller bruke tid og energi på å forsøke å begrense faenskapet, eller aller helst få fjernet disse, enten ved å tvangsflytte fuglene eller oppdra dem til å holde fred?

Billing, som mannen heter, mener det kan være at vi på Bekkestua forsøpler mer enn det vi gjorde tidligere og at det bygges altfor mange hus med flate tak.

Jeg vil hevde det motsatte. Det forsøples mindre, fordi avfallssystemene i dag er enten gravd ned (suges opp) eller er i store plastcontainere.

I tillegg har jo flere sameier egne rom til alt søppelet. Ingen måker vil noen gang greie å få åpnet disse.

Så over til flate tak. Å bygge hus med flate tak er billigere og mer robust. All erfaring tilsier at flate, kompakte tak er robuste takkonstruksjoner, når de er utført riktig.

Så finnes det mennesker, gjerne eldre, som synes det er hyggelig å mate disse parasittbefengte fuglene.

Dette må straks opphøre, og det må gis en kraftig korreks fra styret. Fortsetter matingen til tross for advarsler, mener jeg styret bør gå til det skritt å true med at flytting kan bli resultatet.

I en dom fra Verdal ble en måkematende kvinne dømt til å flytte. Er de glad i fugler, kjøp en kanarifugl!

Så har vi russen da, som på sin vei gjennom Bærum trolig lemper ut store mengder med matrester som halvspiste burgere, pølser og pizza.

I tillegg urinerer de på hver eneste bussholdeplass. En halv øl inn, er en halv øl ut. Dette er naturligvis god mat for måkene.

For å unngå at måkene etablerer hekking på taket, kan det være en god idé å spenne opp liner over takflaten. En avstand på en halv meter mellom linene er tilstrekkelig.

Høyden over taket bør være minst 30 cm for å forhindre at måkene lander på taket. Der det er mulig, kan man også selv gå opp på taket i perioden før måkene legger egg. Stedet vil da bli vurdert som utrygt av måkene og lite egnet som hekkeplass. Det er også lov å fjerne reir før det blir lagt egg i dem.

I Spania finnes det noe som heter «Repelante de Aves», som er små grønne pellets som lukter vondt og smaker enda verre for fuglene.

Disse strøs på en omkrets av cirka 10 meter rundt busker og trær. Pippipen blir borte. Finnes det noe slikt i Norge?

Hvis vi blir en fem-seks personer til å sjekke takene for reir, eller leier inn et firma til å gjøre dette, og gjør dette hvert år, vil nok bestanden kunne begrenses. Jeg melder meg.

Høye skrik, etsende ekskrementer og aggressiv oppførsel er bare eksempler på hvordan måker kan forringe folks bokvalitet.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

En måke sprøyter ut cirka 25–30 kilo dritt i året. Og denne dritten ødelegger utemøbler, parasoller, markiser. Jeg har piassavakosten klar.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.