Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Mishandling i Sandvika

De nye planene for Sandvika, her representert ved Helgerudgården, vekker motstand hos artikkelforfatteren.

ILLUSTRASJON: IPO ARKITEKTER

I de aller fleste byer og tettsteder søker man å bevare det innerste, gamle sentrum (bykjernen). Dette gjelder så vel struktur som annen egenart, alt det som betyr at folk føler seg hjemme i sitt lokale sentrum.

Det viktigste i denne regel er at man bevarer stedets tradisjonelle lave skyline. Rekkene av gårder med moderat høyde er et av den tradisjonelle bykjernens viktigste karaktertrekk. Dette betyr at strøket får mye dagslys og et tilsvarende trivelig gaterom.

Sandvikas innerste sentrum er ørlite. Det ligger inneklemt mellom elva, jernbanen og sjøen og består av et ganske kort gateløp fra og med byens viktigste plass (jernbanetorget) til Rådhuset. Selv om dette gateløpet er lite og vanskjøttet, så er det både tradisjonsrikt og sjarmerende.

Men nå skjer det utrolige: I dette lille sentrum vil utbyggeren smelle opp to enorme høyblokker, den ene på den tomten hvor Andenæskvartalet nå ligger, den andre på tomten som blir frigjort når Helgerudgården/Kredittkassegården rives.

Når vi i dag kommer ut på torget fra buss eller jernbane, møter vi en lavblokk med en vid himmel over seg. Blir utbyggerens forslag realisert, vil vi i stedet møte en diger høyblokkvegg. Vi kan selvsagt glede oss over at den triste naturbetongen rives. Men den burde erstattes av en ny lavblokk. Da ville det gamle gateløpet bevare mye av sitt åpne og trivelige preg.

Til slutt: Parolen om fortetting ved trafikk-knutepunkt har kanskje noe for seg som miljøtiltak, men den må ikke trumfe alle andre hensyn. I hvert fall ikke så lenge vi vet at det helt avgjørende miljøproblem er vårt galopperende forbruk (bl.a. av materialer til høyblokker) og økonomiske vekst.

At de sjokkerende byggeforslagene ble publisert midt i ferien, er kanskje helt tilfeldig. Men jeg synes nok at flere burde få se dem.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.