Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Misforståelse fra Private Barnehagers Landsforbund

Vi ønsker at pengene skal gå til barna, ikke til kommersielle aktører, skriver Bærum SV.

Foto: Karl Braanaas

I innlegg den 14. august kommer Marius Iversen fra Private Barnehagers Landsforbund (PBL) med motsvar til vårt innlegg fra forrige uke, om at vi i Bærum SV ikke ønsker profittbaserte barnehager i kommunen vår. Vi ønsker dermed å presisere hva vi mener. 

I innlegget vårt snakket vi om kommersielle aktører. Det innebærer ikke Kanvas som er en stiftelse og ideell aktør, men f.eks. Fus og Espira som er kommersielle aktører. Det å sammenfatte tall fra ideelle, andre private og kommersielle aktører i barnehagesektoren i en felles boks, og så sette disse opp imot kommunale tall blir dermed ikke helt redelig. 

Vi mener det hadde vært ryddigere om PBL omtaler de samme aktørene som oss, slik at blir debatten enklere for leserne.

De store kjedebarnehagene har høyere overskudd enn andre barnehager, og lavere lønnskostnader. I vår ble det kjent gjennom artikler i blant annet Dagbladet 26.05.19 at Espira ikke ønsker å ansette fagarbeidere eller pedagoger med erfaring, dette for å holde lønnskostnadene nede. En artikkel fra Utdanningsnytt 14. februar i år viser at Gnist barnehagene har hatt over syv barn per ansatte i sine barnehager. 

Det er selvsagt fint at gjennomsnittet av private barnehager holder seg innenfor bemanningsnormen, men gjennomsnittet viser ikke hele bildet. I tillegg bør en barnehage faktisk også bemannes med rett personale. Stiftelsen Kanvas har f.eks. som mål at 50 prosent av deres ansatte skal være pedagoger. De ansetter i disse dager pedagoger med mastergrad.

Gjennomsnittet her blir ganske bra, men sier ingenting om lønnsnivået og bemanningstettheten i de kommersielle barnehagene. 

Et annet spørsmål som stilles fra PBL er hvorfor vi er imot private barnehager all den tid foreldrene er mer fornøyd i disse enn i de kommunale. Dette medfører ikke riktighet. Nyeste tall utgitt av Utdanningsdirektoratet viser ingen signifikant forskjell i foreldrefornøydheten. 

Vi har heller ikke sagt at foreldrene ikke er fornøyde med den barnehagen de har. Vi har tatt opp problematikken med at de ansatte har dårligere arbeidsvilkår i mange kommersielle barnehager. 

Bærum SV ønsker at skattepenger skal gå til barna, – ikke til profitt for kommersielle aktører. Vi ønsker alle ikke-kommersielle aktører velkomne til å levere gode velferdstjenester. Vi skulle ønske at PBL ble med på laget og jobbet til det beste for barna, og ikke prøver å dekreditere de aktørene som fokuserer på de problematiske sidene ved at enkelte aktører utnytter gode støtteordninger for barnehagedrift i Norge.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.