Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Mindre penger til Bærum med Arbeiderpartiet

– Dersom Aps løfter skal finansieres, må enten skattene mangedobles eller kostnadene reduseres på andre områder. Mer penger til Bærum blir det neppe, skriver Morten Skauge, som er Høyres gruppeleder i Bærum kommunestyre.

Foto: KARL BRAANAAS

Bærum Arbeiderpartis Ola H.B. Pedersen hevder i Budstikka 18. november at Bærum kommune hadde hatt bedre kommuneøkonomi dersom Ap hadde sittet med regjeringsmakten.

Erfaringene fra sist partiet hadde statsministeren viser det stikk motsatte.

Siden Erna overtok i 2013, har norske kommuner hatt solide økonomiske resultater. Veksten i kommunenes frie inntekter har vært høyere de siste syv årene enn den var i perioden 2005-2013, da de rødgrønne styrte. 

Dette gjelder ikke bare for Bærum, men for hele Kommune-Norge. I tillegg er antallet kommuner med økonomiske utfordringer, de som står på den såkalte Robek-listen, rekordlavt. Det er nå 12 Robek-kommuner, mot 46 etter åtte år med Ap ved makten.

Sist Ap satt ved makten ble kommunenes inntektssystem endret på en måte som økte overføringene fra skattesterke til skattesvake kommuner. Konsekvensen var at om lag 1 milliard kroner fra Bærums skattebetalere ble omfordelt til resten av landet hvert år. 

Tidligere ordfører Odd Reinsfelt sa, i sin lett ironiske tone, at distriktskommuner i Nord-Norge burde sende julekort til Bærum og takke for støtten. Regjeringen Solberg la i 2017 om inntektssystemet på en måte som har gitt vekstkommuner som Bærum bedre rammevilkår enn da Stoltenberg styrte.

Bakgrunnen for Pedersens påstand er Aps alternative statsbudsjett, der partiet har regnet ut hvor mye mer penger alle kommuner angivelig ville fått dersom deres opplegg hadde blitt vedtatt. 

Problemet med Aps budsjett er at det ikke går i balanse. Partiet lover mer enn det kan holde. 

Løftet om skolemåltid er et godt eksempel. Kunnskapsdepartementet har beregnet kostnadene for et varmt måltid til mellom 4,7 og 6,1 milliarder kroner. Ap har budsjettert med 300 millioner, noe som knapt holder til ost på en brødskive. 

Dersom Aps løfter skal finansieres, må enten skattene mangedobles eller kostnadene reduseres på andre områder. Mer penger til Bærum blir det neppe.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.