Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Min drøm for Fornebu

– Min visjon – eller «My dream» – er at Fornebu virkelig skal på kartet, skriver Paal Alme.

– Min visjon – eller «My dream» – er at Fornebu virkelig skal på kartet, skriver Paal Alme.

Foto: Joakim S. Enger

Vi trenger noe nytt og banebrytende, noe kontrastfylt, som folk vil kunne være stolte av – også ut over Fornebus grenser.

Jeg hadde alternative overskrifter for dette innlegget. Jeg velger her det jeg føler er mest relevant; nemlig «Min drøm for Fornebu».

Alternativet «I have a dream – eller som å banne i kjerka» nevner jeg, fordi det jeg her skriver, opplagt vil bli debattert vidt og bredt.

Det jeg ønsker, er å si noe om hvordan et bygg, på en utsøkt plass ved Fornebu S, bør utformes. Jeg holder meg unna å spekulere på hva det skal inneholde, ut over å gi noen få eksempler på hva det kan inneholde.

La meg understreke at alt jeg her sier, står for egen regning – ikke som synspunkter for de organisasjoner jeg er engasjert i.

Tomten ligger ved kjøpesenteret Fornebu S. – Det vi nå har muligheten til, er å bekle denne tomten med et signalbygg, skriver innsenderen.

Tomten ligger ved kjøpesenteret Fornebu S. – Det vi nå har muligheten til, er å bekle denne tomten med et signalbygg, skriver innsenderen.

Foto: Joakim S. Enger

Realiteten er at det utenfor Fornebu S – med utsikt til Kolsås – ligger en fantastisk tomt, som er en av de mest sentrale på Fornebu. Den har hittil fungert blant annet som festplass og sirkus under Fornebudagene og vært i bruk ved andre arrangementer.

Tomten er relativt stor – det er god plass til å sette opp et bygg over flere etasjer, både over og under bakkenivå – noe som etter hvert er regelen mer enn unntaket på Fornebu. Ender vi opp med et bygg på fem eller seks etasjer, så får vi et inneklemt område, som mister sin sjarm – og ikke minst lys.

Det vi nå har muligheten til, er å bekle denne tomten med et signalbygg – og da snakker jeg virkelig om et bygg som signaliserer modernitet og flott arkitektur – designet av våre ypperste arkitekter – norske eller utenlandske. Et bygg som virkelig vil sette Fornebu på kartet for mange generasjoner.

Vi trenger en åpen konkurranse hvor de beste av de beste får mulighet til å vise hva som kan skapes her.

Tillater man seg å heve blikket og se til utlandet, for eksempel til Paris, med Louvre og glasspyramiden utenfor, så er man i nærheten av å skimte hva jeg mener med mitt innlegg.

Ingen sammenligning for øvrig, men det vi trenger, er en åpen konkurranse hvor de beste av de beste får mulighet til å vise hva som kan skapes her.

Vi må få et bygg som ikke dreper det som er bygget rundt, bygg vi allerede nå ser konturene av. Blir det mer av samme slag på denne inneklemte tomten, med et bygg som skal huse mest mulig over flere etasjer, kan vi si farvel til å sitte ute i solen og nyte en kopp kaffe eller en pizza – da blir det «skyggeland». Og det ønsker vi ikke mer av!

Glass er et fantastisk byggemateriale. Kombinert med stål eller betong vil dette kunne bli en flott kontrast til tre-bygg, som man nå har valgt i mange nye store bygg på Fornebu. 

Flott det også – men vi trenger noe nytt og banebrytende, noe kontrastfylt, som folk vil kunne være stolte av – også ut over Fornebus grenser.

Derfor er min visjon – eller som jeg sa i starten av mitt innlegg – «My dream» – at Fornebu virkelig skal på kartet.

Vi trenger en åpen og bred prosess for selve byggets utforming. Samtidig som man kjører prosess med hva det skal inneholde. Bygget skal sannsynligvis huse så mangt; kirkerom, bibliotek, konsertsal, møterom og mye mer. 

Her må det snarest settes i gang en bred debatt om våre behov og ønsker – for er det noe Bærum kommune flagger høyt, så er det medvirkning. Og la gjerne resultatene av prosessen danne basis for endelig utforming av bygget. Men kjør prosess!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.