Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Miljøverstingene Høyre og Ap

Planutvalget var nylig på befaring på Fornebu, der det vurderes å etablere en ny halvøy med masser fra Fornebubanen.

Foto: KARL BRAANAAS

På grunn av at den store utbyggingen stresser naturen og dyrelivet på Fornebu, så ønsker sterke krefter nå å rasere deler av Lysakerfjorden med «miljøbanen» Fornebubanen som alibi.

Bærum kommune vurderer nå å bygge en «friluftshalvøy» utenfor Smedtangen (øst for Telenor-bygget). Problemet er bare at det går en dypvannsrenne utenfor Smedtangen som fagekspertisen antar har en vesentlig betydning for et variert dyrelivet i Lysakerfjorden. Rådet fra Fagforum til Bærum kommune er krystallklart:

«På grunnlag av ovenstående argumentasjon er det tverrfaglig enighet om at foreslåtte plassering og utforming er svært uheldig. Dette med hensyn til å ta vare på biologisk stedsegnet artsmangfold sammen med andre unike verdier i området. Siden lokaliteten verken er sterkt modifisert, eller har dårlig økologisk tilstand, er det ingen grunn til å iverksette et naturforbedrende tiltak her.»

Jeg vil anbefale de som er interessert i naturvern å logge seg inn på opptaket av planutvalgsmøtet 27. februar.

Her fremkommer det at prosjektgruppen ikke har hatt tilstrekkelig tid til å foreta en faglig forsvarlig vurdering. Prosjektet presses frem på grunn av at Fornebubanen har behov for å planlegge dumping nå. Argumentasjonen til Høyres Elisabeth Gjølme og Terje Hegge viser klart at «naturvern» og «føre vare»-prinsipper er begreper fullstendig uten innhold i deler av Bærum Høyre.

Høyres argumentasjon om kortreiste masser og redusert Co2 utslipp er syltynne. Det er et tidsbegrenset transportproblem, og Co2-problematikken kan løses med bruk av hydrogenlastebiler og/eller biodrivstoff. I stedet løses problemet ved foreta uopprettelig skade på Lysakerfjorden. Ingen kan med sikkerhet vite om kanalen som foreslås som erstatning for dypvannsrenna, virker som tiltenkt før etter at «Friluftshalvøya» er bygget.

Men det er Arbeiderpartiets Reidar Kleppe som virkelig slipper katta til Ap (og Høyre?) ut av sekken når han spør ikke bare en gang, men to ganger om «friluftshalvøya» kan bebygges på et senere tidspunkt (fra 31,5 minutt til 34 minutt). Kommunens prosjektgruppe svarer dessverre bekreftende på Kleppes spørsmål. Her kan det bygges mer senere. Høyres Hegge spør også om muligheten for å utvikle «friluftshalvøya» ytterligere.

Ikke trenger vi å ødelegge Lysakerfjorden, og ikke trenger vi flere arealer som kan bebygges på Fornebu. Vi husker alle alt for godt hva som skjedde med politikernes syn på hva som var et forsvarlig antall boliger og arbeidsplasser på Fornebu. De gikk fra 5.000 boliger og 15.000 arbeidsplasser i KDP2 til ca 12.000 boliger og ca 50.000 arbeidsplasser i KDP3.

Hvis alle de andre partiene, inklusive Frp, er mot forslaget om en «friluftshalvøy» som man nå vet kan bebygges på et senere tidspunkt, holder det at kun fem av Høyres kommunestyremedlemmer velger/tør å sette «naturvern» og «føre-var-prinsippet» øverst på sin agenda, for at prosjektet er dødt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.