Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Miljømessige verdier

– Vi har fått promenade gjennom hele Sandvika langs elva ut til Kalvøya. Det tok lang tid å lage den. Vanskeligheter underveis. Den ble jo fin, skriver innsenderen.

– Vi har fått promenade gjennom hele Sandvika langs elva ut til Kalvøya. Det tok lang tid å lage den. Vanskeligheter underveis. Den ble jo fin, skriver innsenderen. 

Foto: KARL BRAANAAS

Jeg har bodd i Bærum nesten hele livet. Jeg er 82 år og har vært fantastisk heldig med å kunne bruke alle mulighetene den fine beliggenheten gir. 

Det har vært store miljøforandringer i min tid. Noen til det bedre, mens store omstruktureringer har ødelagt mye. 

Om vinteren kunne vi gå på ski hjemmefra Blommenholm. Det var snørike vintre. Det var løyper som krysset veiene til vi var oppe i marka, fritt valg videre. I dag har den store utbyggingen gjort dette umulig.

På sommertid kunne vi bruke marka til turer og bærplukking. Den muligheten har vi heldigvis i dag også. Det er vernede områder hvor skogen får vokse uten inngrep. Så en løpetur rundt Dælivann i urørt natur vil være en stor naturopplevelse.

I oppveksten ble det mye bading og båtliv. Men fjorden var fryktelig forurenset, så vi skaffet oss kajakker (brukte) og padlet lenger ut på fjorden hvor vannet var renere. 

Ganske mange familier hadde båt, robåt, liten snekke, noen seilbåter. Og en stor og flott 10-meter. Noen familier nøyde seg med å ro til Kalvøya. På parkeringsplassen på Blommenholm båtforening sto det én, kanskje to biler.

På Drammensveien, som vi måtte krysse for å komme ned til sjøen, var det ikke mange biler.

I dag er fjorden renset, det er rent badevann. Ingen forurensning i fjorden. Men vi fikk en annen forurensning. E18! Infernalsk støy og luftforurensning.

Men vi har fått en kyststi som går i nydelig natur, også gjennom strekninger hvor trærne får vokse og bli så høye at solen slipper til mellom stammene, på Sjøholmen og Veritasstranda.

Det er lenge siden det ble bro til Kalvøya. Fantastiske Kalvøya!

Og vi har fått promenade gjennom hele Sandvika langs elva ut til Kalvøya. Det tok lang tid å lage den. Vanskeligheter underveis. Den ble jo fin. Nydelig brolegging og kanting.

Men hvorfor kjøper Bærum kommune som vil «skape klima- og miljømessige verdier og som arbeider med å nå bærekraftsmålene» stein fra Kina? Stein til veidekke, stein til kanting, stein til murer?

Nesten alle nyere «steinanlegg» i Sandvika-området er stein som er fraktet på skip og transportert halve jorda rundt, for så å bli omlastet på digre trailere til bruksstedet. 

Det er veikanting med stein fra Kina i Hamangskogen. Det er kinesisk mur i påbyggingen på Bærum sykehus. Det er stein fra Kina i Sandvika-gater. Kinesiske murer overalt.

Den opprinnelige veikantingen her i Hamangskogen er så flott. Store norske steiner!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.