Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Mer rettferdig fordeling med SV

– Det er korrekt observert, Elvenes, at vi ønsker å øke skattene for de rikeste for å gi rom for å bygge ut velferden, skriver Kirsti Bergstø.

– Det er korrekt observert, Elvenes, at vi ønsker å øke skattene for de rikeste for å gi rom for å bygge ut velferden, skriver Kirsti Bergstø.

Foto: Richard Sveaas Dale

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes fra Høyre prøver igjen å skremme med SVs skattepolitikk i Budstikka 3. september. viser til mitt tidligere tilsvar der jeg måtte opplyse om hva SVs skattepolitikk faktisk går ut på, et svar han betegner som irritert. 

Det er i alle fall mye som tyder på at Høyre synes fakta er irriterende, siden de stadig vekk nekter å forholde seg til dem.

Elvenes kunne for eksempel slått opp i Dagbladet 3. september, der det fremgår at folk med vanlige lønninger må betale betydelig mindre skatt med SVs politikk enn med Høyres politikk. Et par med barn og vanlig inntekt vil få 11.900 kroner mer i lommeboken med SV, og 2.100 kroner mer med Høyre. 

Det fremgår også at Høyre vil kutte skattene mer for folk med høye inntekter enn folk med vanlige inntekter, mens SV øker skatten betydelig for de høye inntektene.

La meg gjenta: 72,6 prosent av skattebetalerne – de som tjener under 600.000 kroner, får lavere skatt med SV – og de som tjener mellom 600.000 og 700.000 kroner vil få marginalt høyere skatt som vil mer enn motveies av styrket velferd, som gratis SFO og tannhelsereform.

Elvenes protesterer på at vi omtaler det som «gratis» SFO, fordi det faktisk må motsvares av økte skatteinntekter. 

Det er korrekt observert, Elvenes, at vi ønsker å øke skattene for de rikeste for å gi rom for å bygge ut velferden. Det er heller ingen hemmelighet. Det er vår oppskrift for rettferdig fordeling og styrket velferd.

Det er mulig Høyre synes det er et problem at vi har gratis eller «gratis» utdanning og annen velferd i Norge, men der er de nok i utakt med nordmenn flest. Norges historiske suksessoppskrift har vært universelle velferdsordninger for alle. 

Høyre og Elvenes tar til orde for en velferd basert på almisser til de fattige, mens de rike skal få fortsette skattefesten. Høyre har kuttet den årlige skatteregningen med om lag 2 millioner kroner for hver av de 1.000 rikeste i landet, og de vil fortsatt kutte dem enda mer.

Elvenes prøver likevel å fremstille det som at de rike betaler like mye skatt som tidligere. Tallene hans viser bare at de rikeste har blitt rikere. Ny forskning fra Statistisk sentralbyrå viser at de rikeste i landet ikke betaler høyere andel skatt enn en sykepleier, og de rikeste 0,1 prosent betaler bare 11,5 prosent av inntekten sin i skatt. Det er det motsatte av intensjonen i skattesystemet – at vi skal skatte etter evne.

Landet fortjener en regjering som tar de økende ulikhetene på alvor. Det starter med å erkjenne problemene, for så å gjøre noe med dem.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.