Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Mer om det store blå

HØYHUS: – Hvem i Bærum kommune tør unnlate å si stopp? skriver innsenderen om det planlagte høyhuset på Fornebu. Her studerer Nina Jensen og Torstein Storækre modellen.

Torstein Storækre, administrerende direktør i FP Eiendom, skriver i Budstikka 31.12.2018 at det skal være debatt og engasjement rundt «Det store blå».

Han blir lei seg når motivene til Rev Ocean og Aker trekkes i tvil.

Debatten er det de selv som kveler. At motivene trekkes i tvil, kan være leit å oppleve.

Les også: Det store blå

Les også: Mener at havsenter og skyskraper på Fornebu henger sammen: – Vi har ingen plan B

Les også: Røkkes smarte retorikk

Nina Jensen sier ifølge NRK: «Vi har gjort skyggestudier. Bygget er konstruert slik at det skaper lite skygge. Det er smalt på toppen, og vendt slik at det skaper bare skygge et kvarters tid. Da rammer det særlig bedrifter – ikke hus hvor folk bor.»

Hun uttrykker seg på en måte som utad fremkommer som at cirka 2.000 beboere ikke har forstått planene til Rev Ocean eller Aker.

Torstein Storækre skriver i Budstikka 31. desember: «Det er direkte galt å påstå at det meste av bygget skal være hotell».

Det kan kanskje stemme hvis man mener hotell måles etter antall rom. Hotell er langt mer enn 500 rom. Det består ifølge FP Eiendoms tegning av long-stay, restaurant, bar, terrasse og lobby. Når det også kommer kontor og konferansesenter nede i bygget, blir det prosentvis lite igjen til Rev Ocean.

For utenforstående er debatt om det er 40, 50 eller 80 prosent som er hotell, ikke en debatt. Vi har ikke andre tegninger enn FP Eiendoms egen illustrasjon.

Torstein Storækre skriver i Budstikka 31. desember: «Byggets innhold og form vil bli videre utformet og optimalisert i samarbeid med Bærum kommune, andre relevante organisasjoner og faginstanser frem til endelig godkjenning. Vi er godt i gang med planleggingen, men det er fortsatt langt igjen».

Fra endringer hittil kan det se ut som at bygget skal bli noe smalere, men da blir det på 64 etasjer mot 60 fra start. Vi gir og vi tar.

Nina Jensen uttalte 9. oktober 2018: «Vi har ingen tid å miste. Hvis vi skal sikre havet og miljøet for fremtiden, må vi handle raskt».

Hun ber kommune sette i gang reguleringsprosessen allerede samme uke.

At nå FP Eiendom nå ved Torstein Storækre tilsynelatende har overtatt promoveringen av signalbygget etter Nina Jensen, vil etter min forståelse si at vi primært står overfor et meget stort prosjekt med hotell og konferansesenter og lite Rev Ocean-prosjekt.

Tanker som dukker opp er:

Hvis Verdenshavets hovedkontor er en gave til Norge, hvorfor må det ligge på Fornebu? Det finnes andre vel så bra steder for etablering. Vollen i Asker, Verdens Ende på Tjøme, Stavanger eller Molde, for å nevne noen.

Slik det nå er presentert, legges det et utilbørlig press på Bærum kommune, som skal ta stilling til en gave til Norge. Gaver er som kjent noe som gis og ikke krever noen form for gjenytelser. Kreves det gjenytelser, kalles det noe annet.

Hvorfor skal et signalbygg med hotell og næringsvirksomhet som primærformål, legges på motsatt side av Oslo, sett opp mot at de fleste kommer med fly til Gardermoen? Det er allerede altfor stor gjennomgangstrafikk i Oslo, og tunneler er overbelastet. Dette gjelder jernbane så vel som vei.

Hvorfor skal en allerede underdimensjonert infrastruktur på Fornebu belastes med et byggverk som skal ha daglige til/fra bevegelser for rundt 1.000 arbeidsplasser, og tilsvarende på hotell og konferansesenter, altså mer enn 4.000 bevegelser per dag gjennom første lyskryss etter tunnelen?

Dette blir da i tillegg til dagens trafikk.

Hvordan kan et slikt prosjekt tillates av nødetatene? Ved enkle trafikkuhell ved dagens trafikkbilde ser vi at nødetatene ikke kommer frem så raskt som ønskelig. Selv små branntilløp i et slikt 64 etasjers bygg kan skape uønskede situasjoner for nødetaten og andre.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Hvem i Bærum kommune tør unnlate å si stopp?

Les innleggene i Fornebu-debatten

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler