Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Meningsløse nye rutiner på Isi

– Vær så vennlig å få noen til å endre på de anti-miljø- og fornuftsrutinene som nå er innført på Isi, oppfordrer innsenderen.

Foto: Karl Braanaas

Jeg må spørre om de nye reglene for retur på Isi gjenvinningsstasjon virkelig kan være korrekte.

Jeg opplever disse som både byråkratisk meningsløse og å ha en miljømessig negativ effekt.

Jeg ankom Isi med ulike poser ferdig sortert:

 • Større glasskupler og knust glass
 • Blikk og småglass
 • Lyspærer og knuste lyspærer
 • Elektronikk, lamper og ledninger
 • Batterier (også flere med lekkasje)
 • Malingsspann
 • Metall
 • Ikke-brennbart (keramisk)
 • Papp og papir
 • Tre
 • Tre store gjennomsiktige sekker med plast

Jeg ble stoppet i porten og fikk beskjed om at jeg og hele lasset risikerte å bli avvist om jeg hadde noe i ikke-gjennomsiktige plastsekker.

Jeg forklarte at jeg visste at vi ikke skal bruke svarte plastsekker, men at alt lå ferdig sortert i Rema-poser slik at jeg kunne ta ut av posene og tømme hver enkelt i containeren de skulle i.

Jeg ble da forklart at ingen ikke-gjennomsiktige poser/sekker ble godtatt fraktet inn gjennom porten. Hele lasten ville bli avvist om jeg hadde noe i en Rema-pose.

Jeg fikk en gjennomsiktig plastsekk med beskjed om at jeg måtte bruke den til alt jeg hadde med, selv om det var ferdig sortert.

Valget var da:

Helle alt fra de ferdigsorterte posene oppi den store sekken (glassbiter, lekkende batterier …) og så sortere enkeltvis ut igjen når jeg kom til containerne. Meningsløst tungvint og farlig å stikke hender ned i poser med glass og batterisyre.

Kjøpe åtte store plastsekker og helle fra de ferdigsorterte Rema-posene over i hver sekk slik at det fortsatt var sortert (og dermed mangedoble forbruket av plast).

Helle ut alt i bagasjerommet og sortere derfra. Hvilket var uaktuelt siden jeg selvfølgelig hverken ønsket knust glass, søl eller etsende batterisyre utover bagasjerommet.

Jeg fant ingen fornuftig «lovlig» løsning, men endte med å:

 • Helle over noen poser fordelt på tre nye store plastsekker (som gir et ekstra plastforbruk).
 • Helle noen av posene ut i bagasjerommet og gå mange flere ganger til de ulike containerne.
 • Jukse med å skjule bæreposene med glassbiter og lekkende batterier. Jeg så ingen annen løsning. Disse fikk jeg smuglet med bort dit de skulle og tømt der. Bæreposene gikk i myk-plast-returen hvor de hører hjemme.

En slik gjennomføring er hverken miljømessig fornuftig eller fornuftig på noen måte. Dette var så vanvittig rigid tungvint og miljømessig feil, at jeg kokte.

Hensikten er god. Å hindre at folk kaster avfall som ikke hører hjemme i en container. Men man har laget et system som oppfordrer til betydelig økt bruk av plast og samtidig er så tungvint at det er mer fristende å la ting gå i søpla hjemme.

Løsningen er superenkel:

La folk frakte avfallet til gjenvinningsstasjonen slik de vil, men alle sekker som legges i containere, må være gjennomsiktige.

Er innholdet i bæreposer etc., må det tas ut når det legges i containerne slik at det er tydelig hva som legges der. Dette er da helt innlysende enkelt.

Om avfallet fraktes fra hus til stasjon i gjenbrukte handleposer skal ikke ha noe å si og er miljømessig mer riktig enn ekstrabruk av plastsekker.

Vær så vennlig å få noen til å endre på de anti-miljø- og fornuftsrutinene som nå er innført på Isi.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.