Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Meningsfull hverdag

Etter å ha lest Torbjørn Espeliens debattinnlegg lørdag 21. juli i Budstikka, fikk jeg tankene i gang om egne opplevelser med eldre mennesker.

 

Per Døving,

Haslum

Da jeg snart skulle bli pensjonist, stilte jeg meg spørsmålet, – hva kan jeg brukes til? Svaret ga seg selv. Siden jeg både liker å snakke og fortelle, utviklet jeg en del lysbilde foredrag som jeg kaller for «Muntre foredrag». Kåserier jeg reiser rundt med på forskjellige steder, helst der eldre mennesker vanker. Å se folk smile er noe jeg setter stor pris på.

Ofte kan det være mennesker som har «gått ut på dato» i forsamlingen. Men når jeg forteller om morsomme ting som hendte for lenge siden, kan jeg se lysglimt i ansiktene. Folk som kanskje ikke hadde fått med seg noe av det jeg andre jeg har snakket om. Å se disse menneskene lyse opp og vise et smilende ansikt, er «god betaling».

Hadde jeg hatt de egenskapene min gode venn og tidligere Budstikka-mann Freddy Nilsen har, med både sang og gitar, ville jeg sikkert fått enda bedre «betalt». Han kan fortelle om akkurat de samme opplevelsene.

Jeg hadde for noen år siden en kusine som etter hvert ble mer og mer dement. Hun var kun noen år yngre enn min mor. Hun var ungjente da jeg kom til under krigen. Det var derfor det ga seg selv at hun ble «trillejente» når jeg var stor nok til å sitte i barnevogn.

Hun ble etter hvert gift og fikk en sønn. Først døde mannen, deretter sønnen. Egne søsken hadde hun ikke, derfor var det naturlig, når mine foreldre ble borte, at jeg ble hennes nærmeste kontaktpunkt.

Alderen og utviklingen ble slik at sykehjemsplass var nødvendig. Da husker jeg hva en lege fortalte meg i forbindelse med min kusines dementutvikling, – bare et lite øyeblikk med glede og hygge betyr mye for henne, var ordene han brukte.

Nå har jeg via egne opplevelser og erfaring fått se hva glede og hygge betyr for «voksne mennesker». Dette er forhåpentlig berikende for begge parter.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.