Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Medisinsk ekspertise må vurdere om skoler skal stenge, ikke politikerne

I forrige uke startet Asker og Bærum legevakt testing ute av personer som tror de er smittet av koronaviruset.
Foto: KARL BRAANAAS

Det kan hende det blir riktig å stenge skoler og barnehager. Men det må skje på helsemyndighetenes initiativ, ikke politikernes.

Onsdag kom meldingen om at Danmark har valgt det drastiske grepet å stenge alle skoler og barnehager på grunn av koronaviruset. Nå har tilsvarende krav truffet den norske offentligheten med full tyngde.

VGs toppsak like før midnatt var at politikere fra MDG og SV krever stenging av skoler i Oslo. I Dagbladet kom tilsvarende krav fra en lege. Hun understreket at hun ikke var ekspert på området, men ble likevel en av toppsakene. 

I morges topper VG med omtale av Facebook-aksjonen: «Steng alle skoler og barnehager før det er for sent».

Lokalt skriver Asker SVs Janne Grøttumsbråten på sin Facebook-side at «som kommunestyrerepresentant og medlem av hovedutvalg for velferd i Asker, har jeg nå skriftlig bedt ordfører vurdere om kommunens skoler og barnehager bør stenges ned og sykehjem og andre institusjoner lukkes for besøkende i et forsøk på å hindre eksplosiv smittespredning og skjerme de mest sårbare.»  

kommunens egen Facebook-side er hun enda mer tydelig i budskapet: Steng ned skoler og barneskoler. Punktum. 

I kommentartråder gir både Høyre- og Venstre-politikere fra Asker og Bærum uttrykk for det samme.

Det er ingen grunn til å mistro intensjonene her, men nå gjelder det å puste med magen. Ikke ta lett på det, koronaviruset er særdeles alvorlig og har uoverskuelige konsekvenser. Altså må vi alle ta ansvar for å følge de beslutningene som til enhver tid treffes.

Men disse vurderingene må komme fra Folkehelseinstituttet (FHI) og de lokale helsemyndighetene. Både i Asker og Bærum er det etablert kriseledelse. Her må det nødvendigvis fortløpende vurderes hvilke tiltak som skal settes inn, herunder stenging av skoler og restriksjoner ved sykehjemmene.

I Bærum har de allerede gått til et slikt drastisk tiltak ved å stenge Hundsund ungdomsskole frem til 19. mars, nettopp fordi vurderingen var at det var nødvendig, selv om det rammer 300 elever.

Risikoen nå er at også bekjempelsen av koronasmitte blir en polarisert debatt, der alle blir en «ekspert» som vet best og deler kun det innholdet som passer deres syn. 

For folk flest blir det nær umulig å skille mellom hvorvidt det er legfolk eller lederen for intensivavdelingen på Oslo Universitetssykehus som ber om samme tiltak som i Italia (i dette tilfellet er svaret avdelingslederen).

Derfor må politikere som ikke sitter med førstehåndskunnskap til kriseledelsens vurderinger trå varsomt. 

Et siste spørsmål som reiser seg er i hvilken grad alle har tenkt gjennom konsekvensene av å stenge skoler og barnehager. Hvem skal passe barna, særlig de minste?

Mange bedrifter beordrer sine ansatte til hjemmekontor. For dem vil en stengt skole noen uker være et mindre problem. Men det er også dem som har et arbeid hvor de ikke kan være hjemme på dagtid, enten de jobber innen helsesektoren, nødetatene, samferdsel eller samfunnskritiske kommunale tjenester.

De vil nødvendigvis trenge noen til å passe barna deres. Og er det en gang de ikke skal ringe bestemor og bestefar for å spørre om barnepass, så er det nå.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.