Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

MDG vil styrke Fylkesmannen

Mitt innlegg «Naturen må vernes mot Høyre» i Budstikka har blitt kommentert i innlegg fra Morten Skauge og Kåre Møllerhagen, som representerer Høyre i henholdsvis Bærum og Asker. Begge innleggene illustrerer godt mitt poeng. Det er trist at Høyre igjen bekrefter at de ikke er et parti som ikke prioriterer hensynet til bevaring av naturverdier særlig høyt.

Mitt innlegg handlet om at regjeringen vil at det skal bli enda enklere å få lov til å bygge ned naturen i strid med vedtatte reguleringsplaner uten «innblanding» fra Fylkesmannen. Dette er dessverre bare enda et kapittel i historien om Høyres svekking av Fylkesmannen.

Tidligere grep nemlig Fylkesmannen inn i mange flere saker hvor kommunen hadde tillatt bygging i naturområder. Der kommunen ikke hadde gode nok grunner til å tillate bygging i naturen, ble det omgjort. Fylkesmannen var langt på vei en garantist for vern av naturen i kommunene.

Høyre likte ikke denne utviklingen og gikk i 2013 til valg på å nedprioritere naturmangfoldet til fordel for næringsliv og arbeidsplasser i distriktene. Da Høyre vant valget, fikk Fylkesmannen vesentlig begrenset muligheten til å gripe inn i plan- og byggesaker etter instruks fra regjeringen. Endringen som kom i 2014, innebar blant annet at det skulle legges mye større vekt på lokale hensyn. Det førte til at naturen jevnt over ble ofret til fordel for lokale arbeidsplasser.

Riksrevisjonen kritiserte endringen i en rapport i 2019. Konklusjonen var at innstrammingen i Fylkesmannens innsigelsesrett fra 2014 svekker nasjonale hensyn til naturmangfoldet.

Også det lave tallet for omgjøring av saker ble kritisert av Riksrevisjonen, som mener det viser at nasjonale hensyn svekkes. Det er derfor langt fra en «gladsak» at det kun ble omgjort én byggesak i Bærum i 2019.

Høyre har altså allerede vingeklippet Fylkesmannens muligheter til å gripe inn betraktelig og fratatt embetet rollen som garantist for naturmangfoldet. Nå bruker Høyres Skauge dette som et argument for hvorfor det ikke har noen effekt lenger. Det er ganske enkelt ikke holdbart.

Som Skauge selv sier det, så må kommunen i saker hvor vern står mot vekst, foreta en helhetsvurdering. Vi har kjempet syv kamper om vern av natur etter valget, men dessverre tapt seks av dem mot de styrende partiene som heller prioriterte vekst. Resultatet er dermed at naturen bygges ned over en lav sko, til tross for fagre ord og lovnader.

Møllerhagen oppsummerer Høyres syn på bevaring av natur på denne måten: «Det hjelper ikke med vakker natur når hundretusener er arbeidsløse». Hvis dette er Høyres syn på naturens funksjon og verdi, går vi en dyster fremtid i møte.

Fylkesmannen var tidligere en garantist for naturmangfoldet i kommunene, men Høyre har bygget ned dette vernet over flere år. Nå vil vi i MDG gjenreise Fylkesmannens rolle som garantist for vern av naturmangfoldet også her i Bærum. Vi vil også innføre nye mekanismer for å verne naturen i kommunens plansystem. Den politiske realiteten viser dessverre at det er helt nødvendig.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.