Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

MDG undervurderer ungdom

– MDG undervurderer ungdom når de mener at unge mennesker må kvoteres inn i folkevalgte organer for å oppnå innflytelse, skriver Farhoud Falahatimarvast, leder i Bærum Unge Høyre.

– MDG undervurderer ungdom når de mener at unge mennesker må kvoteres inn i folkevalgte organer for å oppnå innflytelse, skriver Farhoud Falahatimarvast, leder i Bærum Unge Høyre.

FOTO: PRIVAT

Bærum MDGs Hans Rugset og Grønn Ungdoms Maria Klingsheim tar i Budstikka 26. februar til ordet for å gi ungdomsrådet møte- og talerett i kommunens folkevalgte organer. 

Det er en dårlig idé fordi ungdomsrådets medlemmer ikke er folkevalgte. De er oppnevnt av kommunestyret og representerer ungdom i Bærum med ulik bakgrunn, kompetanse og interesser.

Høyre er enig i at rekrutteringen til rådet bør styrkes ved at tilfanget av kandidater økes, men mener det er feil å gi representanter som ikke er demokratisk valgt, folkevalgt innflytelse. 

Hvis ungdom skal behandles som en særskilt gruppe, hvorfor skal ikke da andre grupper få det samme? Hva med eldre, innvandrere, etniske minoriteter eller personer med funksjonsnedsettelser? 

Høyre mener at det er folkevalgte organers oppgave å representere alle kommunens innbyggere, ikke å kvotere inn noen utvalgte grupper. 

Det mente for øvrig også Rugset da han som medlem av kommunens reglementsutvalg var med på å avgi en enstemmig innstilling til formannskapet i saken om valgordning for ungdomsrådet. 

– Det er feil å gi representanter som ikke er demokratisk valgt, folkevalgt innflytelse, skriver Morten Skauge, som er Høyres gruppeleder Bærum kommunestyre.

– Det er feil å gi representanter som ikke er demokratisk valgt, folkevalgt innflytelse, skriver Morten Skauge, som er Høyres gruppeleder Bærum kommunestyre.

Foto: TRINE JØDAL

Det er selvsagt lov å skifte mening, men det kan jo også indikere at Rugset har latt seg rive med av ungdommelig entusiasme for å fremstå som kul og populær. Ungdomsrådet selv har for øvrig heller ikke gitt støtte til Rugsets nyvunne standpunkt.

MDG undervurderer ungdom når de mener at unge mennesker må kvoteres inn i folkevalgte organer for å oppnå innflytelse. 

Høyre fikk ved kommunevalget i 2019 inn åtte representanter under 30 år på fast plass i kommunestyret. Ytterligere fire står høyt oppe på varaplass-listen. 

Samtlige har sentrale roller i kommunens folkevalgte utvalg, i tillegg til at de gir verdifulle bidrag til arbeidet i Høyres kommunestyregruppe. Haakon Kvenna Veum på 30 år leder kommunens hovedutvalg for barn og unge, mens Maria Barstad Sanner på 28 år er nestleder i hovedutvalget for bistand og omsorg. Begge sitter i formannskapet. 

Høyres yngste representanter, Frigg Winther Rugset og Mikkel Mørch Sollie, var henholdsvis 19 og 20 år da de ble valgt inn i kommunestyret. 

Bærum Unge Høyres leder er fast medlem både av kommunestyregruppen og en rekke av partiets organer for tillitsvalgte, og en rekke av ungdomsorganisasjonens kandidater bidrar aktivt i utformingen av partiets politikk.

Høyre er enig i det som antagelig er MDGs intensjon, nemlig å gi unge mennesker innflytelse i den politiske styringen av Bærum. 

Det kan de enten gjøre ved å melde seg til tjeneste for ungdomsrådet, som gir verdifulle innspill til kommunens folkevalgte organer, eller ved å bli med i en politisk ungdomsorganisasjon.

I Bærum Unge Høyre er alle hjertelig velkomne, og vi kan love de som er interessert i å bidra at det finnes mange spennende muligheter.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.