Museum for Maud i Vollen

TILBAKE: – Maud var et kjempearbeid og krevet mange arbeidere, skriver innsenderen. Her fra Mauds tilbakekomst til Vollen 19. august i år.

TILBAKE: – Maud var et kjempearbeid og krevet mange arbeidere, skriver innsenderen. Her fra Mauds tilbakekomst til Vollen 19. august i år. Foto:

Av

Historie. Polarskuten Maud har hittil ikke kostet Asker kommune annet enn hva det har kostet av reisepenger for å gjøre canadiske myndigheter villig å selge vraket for 1 canadisk dollar.

DEL

Altså gi «salget» et offisielt stempel. Dernest er alt bekostet av en privat familie.

Les også: Polarskuta Maud og dens virkelighet

Les også: Skjerp dere, Budstikka

I innspillet i Budstikka nylig av Alvin Andreassen antydes det noe om «mer fornuftige saker» å bruke pengene på. En privat luksusyacht?

I sin tid ble Folkemuseet på Bygdøy delvis drevet med overskuddet av Pengelotteriet – etter at tuberkulosen ble utryddet som epidemisk sykdom i vårt land. Vaksinasjonen var effektiv. På Folkemuseet står det i dag fullt av eldgamle, ubrukelige bygninger, som krever vedlikehold og vanlig musealt tilsyn og personell. Tomten er sentral og har stor verdi dersom den skulle selges til entreprenører. Er dette fornuftig pengebruk?

«Det er typisk norsk å være god», ifølge en kjent politiker. Våre tettsteder er samlingssted ved begivenheter som angår de fleste. Også ved nasjonale feiringer.

Eldre tettsteder eller bygdesamfunn nevnes gjerne når personer utfører noe bemerkelsesverdig. Vinnere av konkurranser nevnes ofte med hjemstedet sammen med navnet. Vi blir stolte av våre vinnere. Vinneren representerer oss.

Vollen er et lite bygdesamfunn. Det er ganske gammelt. Det har kanskje vært bygget båter her helt fra historisk tid.

Isdammene forteller om eksport til utlandet. Det var industri og krevde båter av anselig størrelse og løfteredskaper for tunge løft. Maud var et kjempearbeid og krevet mange arbeidere.

I vår tid ble det gamle bakeriet fornyet, og bakeren utvidet virksomheten til filialer langt fra Vollen. Baker Sigernes tjente godt på brødene sine og skapte fornyelse i sentrum av Vollen.

Tandberg-familien har tjent godt på sin virksomhet og gitt tilbake mye i form av vakre bygg og skulpturdekorasjon i Asker sentrum. Dernest bygger de nye forretningsbygg.

Bringebærdyrking i større skala er med på å skape fellesskap og tradisjon.

Vollen har fått sitt «Fjordbruksmuseum», og der skal Maud ligge. Vollen-området har sysselsatt mange arbeidere ved sine virksomheter gjennom årene.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Nå gir arbeidsgiverne meget betydelige verdier tilbake til innbyggerne i form av den dokumentasjon Maud representerer. Et større museum gir noe av varig verdi og arbeidsplasser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags