Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Maten på sykehjem

BÆRUM SYKEHUS: – På Bærum sykehus var maten etter forholdene utmerket, tatt i betraktning at den må fraktes i store mengder rundt omkring på avdelingene, skriver innsenderen.

14. og 24. januar har Asker Frp ved Judith Horntvedt og Ole Jacob Johansen to utmerkede innlegg om ernæring for eldre på sykehjem og mer generelt om kvalitetsreform for eldre.

14. januar skriver Asker Frp at de har begynt å arbeide for å få kjøkkenet tilbake til institusjonene, og nevner at reformen «Leve hele livet» blant annet er en reform for større matglede, enten man bor hjemme, på sykehjem eller i omsorgsbolig.

Les også: Ernæring for eldre på sykehjem

Les også: Leve hele livet – en kvalitetsreform for eldre

Les også: Frp kontra Ap i matveien

Jeg vet ikke hva politikerne i Bærum mener om dette temaet, men det er uansett på høy tid å jobbe for lokal tillaging av mat også i Bærum.

Jeg har ved to anledninger måtte tilbringe tid på korttidsopphold på sykehjem, først i 2015 på Vallerhjemmet i forbindelse med et ankelbrudd og i 2018 på Solvik etter et nytt opphold på Bærum sykehus.

På Bærum sykehus hadde de eget kjøkken, og maten var etter forholdene utmerket, tatt i betraktning at den må fraktes i store mengder rundt omkring på avdelingene.

Storkjøkkenmaten som serveres på sykehjemmene i Bærum, er derimot ikke særlig fristende å spise og innbyr ikke til noen matglede.

Solvik er et flott og moderne sykehjem, i motsetning til Vallerhjemmet som til dels er helt nedslitt og grusomt, men når maten er så dårlig hjelper det ikke bare med fine lokaler og omgivelser.

Som i Asker bør politikerne i Bærum be rådmannen om en gjennomgang og vurdering av å nedlegge storkjøkkenet og få kjøkkenet tilbake til institusjonene.

Da kan en «få måltider som blir en begivenhet i hverdagen, med god ernæring og gode kokker i lokale kjøkken», som Asker Frp skriver.

Jeg opplevde middagene på Solvik som så dårlige at jeg måtte hentes hjem nesten hver dag i løpet av de cirka to ukene jeg var der for å spise middag hjemme, og kunne heldigvis avbryte oppholdet før planlagt tid, men jeg tenker på dem som skal bo på institusjonene resten av livet.

På Østerås seniorsenter har de lokalt kjøkken med utmerket og variert mat, og mange eldre kjøper nok middag der ofte.

Jeg ser i katalogen at de for eksempel i uken 18.-22. mars har «Amerikansk uke» med middager fra forskjellige deler av Amerika, og selv om jeg ikke har spist der selv, kunne det være fristende å prøve av og til.

Som påpekt av Asker Frp er god lokal mat ikke bare en god investering rent samfunnsøkonomisk, men det øker også de eldres livskvalitet.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Så det er bare å komme i gang for å få bedre mat og livskvalitet på sykehjemmene i Bærum også.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.