Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Markastuene en festival verdig

POPULÆRT: Gupu gård er et populært utfartssted for turfolk fra Asker og Bærum. FOTO: PRIVAT

Mange har et forhold til markahyttene.

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 8. mars 2016.

Enten fordi vi nådde dagens mål da vi kom inn på tunet og fikk den kakaoen og vaffelen vi hadde gledet oss til de siste kilometerne. Eller rett og slett fordi vi alltid blir tatt imot på en raus og vennlig måte.

Vil du svare på dette? Send inn leserbrev her

Hyttene er ikke av nyeste dato. Men de blir skjøttet vel, og fremstår som lune og trivelige landemerker for alle brukere av naturen i Asker og Bærum. I generasjoner har hyttene stått der, tatt imot gjester og levert gode minner.

Nå ønsker det nye bestyrerparet på Gupu å gå litt utenfor de opptrukne stiene. De leker med tanken om å lage en festival i marka. En vinterfestival langt fra allfarvei, omgitt av idyll, frost og snø. Foreløpig stikkord er kortreiste ressurser.

Les også: Gupu-vertskapet drømmer om egen festival

Les også: – Bør vurdere hjemmepåske

Vi liker det vi hører fra ekteparet Anette Haave Åsheim og Casey Gilbertson.

Kanskje starter det hele med en matfestival på Gupu? Kanskje inviteres vi til gårds for å spise det som høstes fra naturen rundt Gupu? Et nytt og annerledes møte med naturen og skogen som omgir store deler av Asker og Bærum.

Vi tror at mer aktivitet også vil bidra til forståelse og friste flere til å bruke marka. Det er alltid nyttig, og et fint tilskudd til folkehelsen.

Men hva om de mange hyttedriverne finner en felles arena? Inviterer til en sesong der hver hytte byr litt ekstra på seg selv og sine særegenheter. Kort og godt en rundtur i marka der hver eneste hytte er del av en vinterfestival.

Straks snøen kommer kaster vi oss innover i marka. Flinke og driftige folk i kommunene og Skiforeningen rydder vei og kjører løyper.

For mange er marka et treningseldorado, for andre et viktig innslag i barnefamiliens søndagsturer både sommer og vinter. For alle gir et møte med stier og skiløyper positive opplevelser.

Vendepunkter og stoppunkter er ofte hyttene. Om sommeren er tunene full av turgåere, om vinteren er det stinn brakke i peisestuene.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

At stuene, med Gupu i spissen, starter å tenke utvikling er spennende. Alt trenger små justeringer, selv de beste møteplasser tåler utvikling.

Markahyttene er blant våre viktigste møteplasser. De skjøttes på en forsvarlig måte, og tar vare på de turtradisjonene vi er så glad i å benytte oss av.

Det er interessant at driverne ønsker å tenke nye tanker. En festival, et nytt og annerledes møte i og med naturen. Vi utfordrer gjerne hyttene til å finne sammen i et nettverk av alternative opplevelser, samtidig som våre kommuner får anledning til å støtte viktige «institusjoner» i marka.

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 8. mars 2016.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.