Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Manglende lånegaranti fra Viken

Fornebubanen er avhengig av lånegaranti til E18 for å bli realisert. Her den planlagte driftsbasen på Koksa.

ILLUSTRASJON: FORNEBUBANEN

25. juni 2020 har Hans Rugset, gruppeleder for MDG i Bærum, et innlegg i Budstikka.

Det går på at MDG tar ansvar og vil utsette eller avlyse det meste av den planlagte boligutbyggingen utenfor bysentrene i Bærum. De foreslår å la minst 90 prosent av boligbyggingen de neste 20 årene skje i områdene Fornebu – Lysaker og Sandvika.

Dette høres jo fornuftig ut i og med at disse områdene har store utviklingsmuligheter og at det allerede foreligger planer for disse områdene. Disse områdene har mulighet til å ta unna den befolkningsveksten som det er ambisjoner om de neste 20 årene som er på 30 prosent. Problemet er bare at i KDP3 er det vedtatt at dersom det skal bygges ut på Fornebu slik som det er tenkt, må både Fornebubanen og vestre lenke (vei 2 fra Fornebu til E18) foreligge.

Det ligger klare planer for dette og forberedelse er begynt ved målinger og utlysing av arbeid. Jeg ser at Fornebubanen er i gang med sitt mandat. Stortinget har vedtatt ny E18 med to bilfelt i hver retning + kollektivfelt. Den opprinnelige planen var på tre bilfelt i hver retning + egen bussvei. Den nye planen vil gi redusert kapasitet i forhold til forrige planen og eksisterende vei. I tillegg er ny kollektivterminal på Lysaker kommet inn i planen igjen.

Men betingelsen er at det stilles en lånegaranti på 15 mrd. Dvs. den Viken trakk seg fra tidligere i år. Uten dette blir det ikke ny E18 med vestre lenke og noen Fornebubane.

Hvis Hans Rugset mener det han sier, så bør han ta noen runder med sine partifeller i Viken slik at han får dette på plass. Slik at utbyggingen kan gå sin gang. Det ville være veldig synd og ikke benytte seg av at staten tar halve regningen for Fornebubanen, ny terminal på Lysaker i tillegg til at utbyggerne skal betale 2,5 mrd. av Fornebubanen.

Jeg har hatt stor forståelse for at MDG har protestert på den nye E18 med 3 bilfelt i hver retning. All forskning tilsier at en større og bedre vei gir mer biltrafikk. Men nå som den nye veien vil gi mindre kapasitet bør MDG og Viken gå for dette. Dere har oppnådd noe. Selv om dere ikke er fornøyde (ingen er det), så tror jeg dette er det som er mulig å oppnå. E18 er tross alt hovedveien mellom Oslo–Kristiansand. Hadde jeg vært dere, hadde jeg heller brukt energien på å sørge for at kollektivfeltene er for bussene og kun dem. Ikke for elbiler.

Uten lånegaranti på 15 mrd. kan nok MDG se langt etter noen utbygging på Fornebu.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.