Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Mangel på selvråderett

– Bent Høie og regjeringen burde godtatt at kommunene på vestsiden ikke gikk til samme tiltak som Oslo, skriver innsenderen. Her er Høie ved Martina Hansens Hospital i Bærum tidligere i år.

Foto: Knut Bjerke

Det er provoserende at regjeringen ved helseminister Bent Høie legger press på den lokale selvråderetten til kommuner. 

Når regjeringen selv ikke vil innføre altovergripende tiltak og dytter dette på hver kommune, synes jeg de bør godta at kommunene setter sine regler ut fra lokale forhold.

Vedtakene i Asker og Bærum mandag 9. november ble fattet ut fra at det lokale smittetrykket er betydelig lavere enn i Oslo, og derfor så man seg ikke nødt til å like drastiske tiltak som Oslo. 

Avgjørelsen går under den lokale selvråderetten som er viktig for det lokale demokratiet.

Bent Høie og regjeringen burde godtatt at kommunene på vestsiden ikke gikk til samme tiltak som Oslo. Men det gjorde Høie ikke og tok kontakt med ordførerne i Asker og Bærum og ba dem om å revurdere sine tiltak. 

Dessverre var det kun Frps representanter som syntes kommunene nå ble styrt av Oslo og regjeringen. Og det er jeg enig i. Jeg trodde ærlig talt våre lokale valgte representanter hadde litt ryggrad og ikke lar regjeringen utøve slikt press på lokale selvråderett. 

Hvis regjeringen mener at en større del av landet bør gå til like og drastiske tiltak, får de ta ansvaret og innføre dette og ikke skyve ansvaret over på kommunene.

Ja, vi er i en spesiell situasjon. Og jeg har forståelse for at man bør få stoppet pandemien. Men ansvaret ligger i første rekke hos regjeringen. Det beste regjeringen burde gjort i den situasjonen landet er i, er å stenge grensene og landet helt ned i to-tre uker. La kun det mest nødvendige være åpent. På denne måten ville man få kontroll på smittetrykket til en betydelig lavere kost og ulempe for nasjonens innbyggere.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.