Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Mange læringspunkter etter terrorangrepet

Politimester i Oslo, Beate Gangås, og leder for Politiets Sikkerhetstjeneste, Hans Sverre Sjøvold, måtte erkjenne at flere ting kunne vært håndtert annerledes før og under moskéangrepet på Skui.

Politimester i Oslo, Beate Gangås, og leder for Politiets Sikkerhetstjeneste, Hans Sverre Sjøvold, måtte erkjenne at flere ting kunne vært håndtert annerledes før og under moskéangrepet på Skui.

Foto: KARL BRAANAAS

Rapporten som evaluerer politiets og PSTs arbeid før og under terrorangrepet mot al-Noor-moskeen  på Skui 10. august i fjor ble presentert sist torsdag. Arbeidet med rapporten har vært ledet av den danske terrorforskeren Anja Dalgaard-Nielsen, og utvalget har tre hovedkonklusjoner:

  • PST og politiet burde delt sin skjerpede trusselvurdering med norske moskeer og andre trusselutsatte grupper.
  • Utvalget tror ikke terrorangrepet kunne vært avverget hvis PST hadde vurdert tipset mot Philip Manshaus annerledes.
  • Politiet kunne vært raskere fremme ved moskeen.

22 minutter tok det fra det første nødanropet kom inn til operasjonssentralen før Philip Manshaus ble pågrepet. Innledningsvis vet vi at det var språkproblemer, noe som også ble dokumentert under avspilling av nødsamtalen i rettssaken mot Manshaus.

Dette førte til at det tok lang tid før oppdraget ble lest ut til patruljene. Det ble heller ikke sendt ut nødmelding om livsfare. På toppen av dette ble en av patruljene forsinket som følge av veivalget i Google Maps, noe utvalget ikke laster patruljen for.

Heldigvis befant det seg kun tre personer i moskeen under angrepet, og to av dem var modige nok til å konfrontere Manshaus på en måte som gjorde at han ble overmannet, mens den tredje ringte politiet.

En slik erkjennelse er vel og bra. Enda viktigere er det hva politiet foretar seg

På pressekonferansen erkjente politimester Beate Gangås at det tok for lang tid. – Flere uheldige omstendigheter førte til at det tok for lang tid, sa Gangås.

En slik erkjennelse er vel og bra. Enda viktigere er det hva politiet foretar seg for å sikre at responstiden er kortere om noe lignende skulle skje i fremtiden.

Det samme gjelder PST. De delte ikke trusselvurderingen med moskeen i forkant av den muslimske høytiden Eid, som startet dagen etter moskéangrepet, selv om trusselbildet var blitt skjerpet. Politiets plan var å gå ut med dette den påfølgende mandagen, to dager etter angrepet.

Evalueringsutvalget kritiserer PST for dette valget, og PST-sjef Hans Sverre Sjøvold erkjenner at trusselvurderingen kunne vært kommunisert med en gang. Han karakteriserer dette som et åpenbart læringspunkt.

Læringspunkter er det mange av i denne svært alvorlige saken, og utvalget peker også på en rekke konkrete tiltak. Derfor er det viktig at politiet er åpne om hvilke endringer de vil gjøre på bakgrunn av denne rapporten.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.