Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Målet er høyest mulig deltagelse

– Høyres mål er høyest mulig valgdeltagelse, skriver gruppeleder Morten Skauge.

– Høyres mål er høyest mulig valgdeltagelse, skriver gruppeleder Morten Skauge.

Foto: TRINE JØDAL

Erik Massimo Herstadhagen skriver 29. mars i Budstikka om høstens valg, men har nok misforstått enkelte sider både ved det norske valgsystemet og valgavviklingen i Bærum.

Det er 18 valglokaler i Bærum på valgdagen, ikke syv slik Herstadhagen skriver. Han har muligens misforstått artikkelen i Budstikka, der det omtales syv forhåndsstemme-lokaler. Det er for øvrig to flere enn i 2019 og tre flere enn ved forrige stortingsvalg. 

Tilretteleggingen for valg og mulighetene for å stemme i Bærum har med andre ord blitt bedre og bedre de senere årene, og blir ytterligere forbedret ved årets valg.

Herstadhagen skriver videre at Bærum bør rekruttere flere valgmedarbeidere, men kommunen har hittil ikke hatt problemer med å rekruttere sine mer enn 300 valgmedarbeidere. Dersom samfunnet er i en pandemisituasjon i september 2021, vil utfordringen snarere være å begrense antallet mennesker i valglokalene, ikke å rekruttere flere valgmedarbeidere.

Når det kommer til «mail in ballets», «drop boxes» og andre USA-inspirerte forslag for å styrke valgdeltagelsen, oppfordres Herstadhagen til å rette en henvendelse til landets lovgivende forsamling, Stortinget. Bærum kommune har ikke anledning til å lage egne regler for gjennomføring av valget eller utvide den allerede 2,5 måneder lange forhåndsstemmeperioden. Dette er fastsatt ved lov.

Herstadhagen ber Bærum om å se til USA og Israel for å øke valgdeltagelsen. Til det er det å bemerke at valgdeltagelsen ved siste presidentvalg i USA og siste valg til Knesset var henholdsvis 20 prosent og 35 prosent lavere enn i Bærum ved siste stortingsvalg.

Herstadhagen kan føle seg trygg på at Høyres mål er høyest mulig valgdeltagelse. Ved sist stortingsvalg i 2017 var valgdeltagelsen i Bærum 84,7 prosent. Det var den høyeste siden 1989 og langt over landsgjennomsnittet. Målet er at den skal bli minst like høy ved årets valg.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.