Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Lokale arbeidsplasser – et kinderegg

Asker Arbeiderpartis toppkandidater Marianne Riis Rasmussen (t.v.), Ivar Granum og Ragnhild Male Hartviksen under et besøk på Chemring Nobel i Sætre.

FOTO: PRIVAT

Vi ønsker at flere skal kunne både bo og jobbe i Asker. Som politikere har vi ansvar for å legge til rette for dette, og det er et ansvar Arbeiderpartiet tar på største alvor. Utgangspunktet for flere, kortreiste arbeidsplasser er veldig godt. Asker har allerede et mangfoldig næringsliv og kompetente innbyggere. Nå må vi bygge videre på våre fortrinn.

I Asker ligger mange bedrifter innen olje, gass og energi. Vi må ta vare på denne kompetansen, og tiltrekke oss nye typer teknologibedrifter. På Follestad ligger spennende bedrifter, men de lengter etter ny kobling mellom E134 og E18. I Sætre ligger Chemring Nobel, et innovativt kjemikalieselskap med 130 år gammel tradisjon og 100 arbeidsplasser. På Tofte bygger Statkraft pilotanlegg for biodrivstoff. 

Et spennende prosjekt, fremtiden vil vise om dette kan gi ny, innovativ treindustri. Arbeiderpartiet vil satse på ny teknologi og nye løsninger for å skape klimavennlige arbeidsplasser. Jobbskaping og klimapolitikk hånd i hånd. Asker har også mange naturgitte fortrinn. Bringebærproduksjon er et godt eksempel på hvordan hagebruk, landbruk og skogbruk gjennom generasjoner har spilt en viktig rolle for bosetting og sysselsetting i Asker. Sammen med kystkulturen utgjør disse næringene en viktig del av vår identitet.

Mange som bor i Asker jobber andre steder. Det gir en utfordrende hverdag for mange; pendling og henting i barnehage er ikke alltid en lykkelig kombinasjon. Oslo er vårt største arbeidsmarked, og derfor diskuteres ofte veien inn dit. Kanskje flere heller kunne vurdere Asker som et attraktivt arbeidsmarked? Kortreiste arbeidsplasser gir mer verdiskaping, mindre pendling og mindre stress. Men for å få dette til, trengs en langt mer aktiv næringspolitikk.

Arbeiderpartiet var aktivt medvirkende til at Asker fikk en næringssjef, men han alene kan ikke gjøre jobben, selv med assistanse fra et aktivt næringsråd. Det så vi sist da bedriften KLC med 72 arbeidsplasser valgte å flytte fra Asker etter 21 år fordi «kommunen var ikke interessert i oss.» Dette burde få alarmklokkene til å ringe hos Askers ordfører. Og hvorfor var ikke Asker interessant da Google valgte å etablere seg i Skien? Skiens arbeiderpartiordfører kan glede seg over å få et storskala datasenter til sin kommune. Vi hadde også den muligheten, da Nordic Consulting AS luktet på tomt på Tofte for nettopp et datasenter.

Det er ikke nok med klapp på skulderen og klipping av snorer. Skal Asker nå målet om at flere skal kunne både bo og jobbe her, må politikerne på banen. Arbeiderpartiet vil bidra til at næringspolitikken får nødvendig fokus fremover. I vår nye kommune har vi en mulighet til å videreutvikle et næringsliv som spenner fra høyteknologi og industri til primærnæringer og kultur/opplevelsesnæringer. 

Vi vil starte med en næringspolitisk strategi som tar utgangspunkt i ressursene i nye Asker, og som er konkret i både virkemidler og mål. Arbeidsplasser, trafikk og folkehelse henger sammen. Arbeiderpartiet prioriterer det.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.