Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Litt informasjon om Risenga skøytebane

– Risenga kunstisbane ble åpnet for publikum 15. november 2000. Banen driftes av kommunen i all slags vær – i fire måneder årlig, skriver innsenderen.

– Risenga kunstisbane ble åpnet for publikum 15. november 2000. Banen driftes av kommunen i all slags vær – i fire måneder årlig, skriver innsenderen.

Foto: TRINE JØDAL

Det har vært flere innlegg i Budstikka om skøytebanen på Risenga. Det kan derfor være behov for litt informasjon om kunstisbanen og skøyteklubben.

Fra Asker Skøyteklubb ble stiftet i 1964 var Føykas 333-metersbane hovedarena for klubben. Etter en omfattende dugnad av Asker Skøyteklubbs medlemmer ble Risengabanen tatt i bruk i 1990.

I 1993 var Risenga arena for NM enkeltdistanser 94. Forholdene på naturisbanen var ikke så gode. På 5.000 meter ble Johann Olav Koss nummer tre på en tid som var mer enn ett minutt dårligere enn verdensrekorden han senere satte i Vikingskipet i OL.

Etter noen dårlige vintre besluttet Asker kommune å godkjenne klubbens forslag om å bygge kunstisbane på Risenga. Flere tusen dugnadstimer ble brukt for gjennomføring av prosjektet. Andre klubber ble invitert til dugnad, men takket nei. Risenga kunstisbane ble åpnet for publikum 15. november 2000.

Dugnad på Risenga skøytebane med legging av 150 km med kabler. Nærmest tidligere trener i Asker Skøyteklubb Arnfinn Marsteinstredet.

Dugnad på Risenga skøytebane med legging av 150 km med kabler. Nærmest tidligere trener i Asker Skøyteklubb Arnfinn Marsteinstredet. 

FOTO: PRIVAT

Banen driftes av kommunen i all slags vær – i fire måneder årlig. På tre treningsdager leier Asker Skøyteklubb banen fra kommune i noen få timer. Banen er da stengt for publikum av sikkerhetsmessige hensyn.

Alle andre tidspunkter er banen åpen for publikum, og klubben har hatt salg av kioskvarer på søndager. Det spilles da ishockey over hele banen, så det kan være farlig for lengdeløpere og kunstløpere å benytte banen. 

For de som har lyst til å gå på skøyter utenom klubbens treningstimer uten å risikere alvorlige skader og ødelagte skøyter, er eneste bane i Oslo-området Frogner stadion.

Klubben har arrangert flere norgesmesterskap og norgescuper på banen. Det har kanskje ikke vært like mange tilskuere som på ishockeykamper i Askerhallen. En årsak kan kanskje være at tribuneforholdene for tilskuerne nok ikke er så gode som i Askerhallen. Men kongefamilien har også vært til stede under norgesmesterskap på Risenga. På grunn av dårlige værforhold har klubben måttet flytte noen arrangementer til andre arenaer.

Etter at Risengabanen åpnet i 1992, har klubben fått flere norgesmestere. Klubbens løpere har også levert gode prestasjoner i OL, verdenscup og internasjonale mesterskap, blant annet 3. plass i VM sammenlagt i 2015 og i sprintstafett i årets verdensmesterskap.

Klubben har i mange år arrangert skolemesterskap. Klubben har også deltagere som driver med kortbaneløp, rulleskøyter og ispigging. Kunstløp var frem til 1976 en del av aktivitetene i klubben. Kunstløpsklubben har også hatt flere norgesmestere og deltagere i internasjonale mesterskap.

Når Asker kommune nå har brukt store summer på enda en ishockeyhall på Risenga, bør disse hallene også gjøres tilgjengelig for publikum på skøyter. Det er behov for en hall med stabile isforhold og en lang issesong, slik at alle ulike brukergrupper på is – publikum, egenaktivitet og treningsgrupper – får et brukbart og trygt tilbud for isdans, hockeyspill og lengdeløp – i alle aldre – samtidig.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.