Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Lilleøya – livssynsåpent, verdig og vakkert – for alle

– I Bærum lokallag for Human-Etisk Forbund setter vi stor pris på våre politikeres beslutning om å tilrettelegge for en helt livssynsåpen gravplass, skriver Marit Gåseidnes.

– I Bærum lokallag for Human-Etisk Forbund setter vi stor pris på våre politikeres beslutning om å tilrettelegge for en helt livssynsåpen gravplass, skriver Marit Gåseidnes.

Foto: Joakim S. Enger

«Hvor blir jeg gravlagt, hvis jeg ikke er medlem i kirken?» 

Human-Etisk Forbund får jevnlig dette spørsmålet. 32 prosent av oss står utenfor Den norske kirke – det er hver tredje person du kjenner.

I Bærum er vi så heldige å ha kommunal gravplassforvaltning. I motsetning til de fleste steder i landet kan du i Bærum ringe kommunen og ikke Den norske kirke ved spørsmål rundt en grav.

All honnør til kommunen som har vært både fremsynt og sitt ansvar bevisst ved å la drift og forvaltning av gravplassene bli en kommunal oppgave.

Den nye Lilleøya gravlund som nå åpnes på Fornebu, er den første i Norge hvor hele gravplassen anlegges som minnelund. 

I Bærum lokallag for Human-Etisk Forbund setter vi stor pris på våre politikeres beslutning om å tilrettelegge for en helt livssynsåpen gravplass. 

Fleksibiliteten på Lilleøya gravlund tilrettelegger for en verdig gravlegging for alle innbyggere. Minnelunden gir pårørende rom for medmenneskelighet, nærhet og bevegelse for å finne veien videre. Den er et viktig skritt på vei mot likebehandling av tro og livssyn i Bærum.

Andelen av befolkningen over 16 år som oppgir at de ikke tilhører en religion eller trosretning er 53 prosent (tall fra Statistisk sentralbyrå). Behovet for livssynsåpne seremonirom for livets viktige ritualer, som bisettelser, er stadig voksende. 

For å gjennomføre livssynsnøytrale gravferdsseremonier har vi i dag Haslum krematorium med sine to kapell, Bryn kapell og Bærum sykehuskapell. Til sammenligning tilbyr kommunen gratis bruk av ti store kirker for liturgiske begravelsesseremonier.

Bærum lokallag for Human-Etisk Forbund håper Lilleøya gravlund vil være til inspirasjon for etablering av et fremtidig nytt livssynsåpent seremonibygg i kommunen. Verdige seremonirom alle kan bruke vil være fremtidsrettet, slik gravlunden på Lilleøya er.

Tiden står ikke stille for ritualene ved livets slutt. Vi er glade for at våre beslutningstagere er i takt med tiden.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.