Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Like muligheter for alle barn og unge

– Fritidsaktiviteter gir tilgang til opplevelser, mestring, venner og sosial tilhørighet – og er med på å utjevne sosiale forskjeller blant barn og unge i Asker, skriver Lene Conradi og Terje Lindberg.

FOTO: PRIVAT

Fritidsaktiviteter gir tilgang til opplevelser, mestring, venner og sosial tilhørighet – og er med på å utjevne sosiale forskjeller blant barn og unge i Asker. 

Asker skal være et samfunn der ingen er utelukket fra sosialt samvær eller kulturell utvikling. Dette er hovedmålsettingen i Kulturplanen vår fra 2016, der barn og unge utgjør et eget satsingsområde.

Asker har gjennomgående gode leve- og oppvekstvilkår, men vi har også høy inntektsulikhet og områder der barn lever i relativ fattigdom. Å utjevne sosiale forskjeller gjennom økt medvirkning, gode kulturtilbud, flere møteplasser, en sterkere kulturell infrastruktur og høy grad av frivillighet har derfor blitt prioritert i denne kommunestyreperioden.

I Asker skal alle barn, uavhengig av familiens sosioøkonomiske ståsted, ha mulighet til å delta på en fritidsaktivitet. Vi er stolte over vedtaket som gir alle 2.-trinnselever i Asker gratis adgang til svømmehall sammen med en voksen, og den nye aktivitetsappen vår, Aktiv i Asker (A! A) som gir barn og ungdom mellom 6 og 16 år gratistilbud eller rabatter på en rekke aktivitets- og fritidstilbud. Siden lanseringen tidligere i år har over 1500 lastet ned appen, og regjeringen følger etter med planer om et eget fritidskort.

Vi har styrket den kulturelle skolesekken, og i 2017 etablerte vi «Ungkultur Asker» med lokale koordinatorer som skal tilrettelegge for ungdomstilbud i nærmiljøet i samarbeid med frivilligheten. For å øke opplæringstilbudet innen kultur har vi også vedtatt utbygging av låven på kulturskolen og utvidet tilbudet med dans og musikkproduksjon.

Kommunedelplan for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet ble vedtatt i 2016 med det mål at alle innbyggerne i Asker skal ha muligheter til fysisk aktivitet i alle faser av livet. Planens slagord «Bli med ut, ut og lek, så kan du bli supersprek» er i tillegg vedtatt av De Unges Kommunestyre.

Kultur og idrett er også en del av skolefritidsordningen (SFO). Barna i Asker får bruke sine kunstneriske evner på kultur-SFO og utfolde seg i forskjellige idretter på idretts-SFO.

Bibliotekene våre er viktige møteplasser, og i forbindelse med ombyggingen av biblioteket i Asker sentrum, utvidet vi barne- og ungdomsavdelingene. Vedtaket om ny ishall på Risenga i 2020 vil øke fritidsmulighetene til barn i Asker, og BUA-ordningen for gratis utlån av sports- og fritidsutstyr gjør idrettsaktiviteter mer tilgjengelige for alle. I løpet av de to siste årene har vi åpnet BUA Heggedal og BUA Holmen. Høsten 2019 åpner vi BUA på Borgen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.