Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Lene og Lisbeth må ta en telefon til Erna

– Lene og Lisbeth må ta en telefon til Erna og få regjeringen til å snu, skriver innsenderne i en oppfordring til Askers ordfører Lene Conradi (til venstre) og Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog.

– Lene og Lisbeth må ta en telefon til Erna og få regjeringen til å snu, skriver innsenderne i en oppfordring til Askers ordfører Lene Conradi (til venstre) og Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog.

Foto: TRINE JØDAL

Når regjeringen somler, må Asker og Bærum ta større ansvar i klimapolitikken.

Klimaplanen til Erna Solberg som nylig ble lagt frem, tar oss knapt halvveis til klimamålet. Våre kommuner må derfor gå foran.

Det haster med å redusere klimagassutslippene, kommunene må ha større ambisjoner for utslippskutt i vår region, om vi skal klare å nå helt nødvendige mål. Planen regjeringen nylig la frem, oppfyller ikke forpliktelsene i Parisavtalen. Våre kommuner må derfor bøte på regjeringens manglende ambisjoner med å gå foran. Vi har derfor plikt til å handle nå.

Om Frp i våre kommuner er på linje med Frp på Stortinget vil vi aldri nå målene våre. Frp har de siste dagene sagt at de ikke godtar regjeringens mål om mindre utslipp fra bilene. Det blir derfor spennende å se hvilken linje Frp legger seg på i våre kommuner. Vi utfordrer dem til å ta kommunalt ansvar sammen med Høyre.

Denne vinteren hvor det har vært mindre biltrafikk, har lufta hos oss vært bedre. Det å komme med lokale tiltak som begrenser bruken av forurensende biler, er derfor mulig og helt nødvendig. Kommunene må sørge for at våre innbyggere har mulighet til å velge klimavennlige transportmidler når behovet er der.

Det er bra at Høyre i Bærum 5. februar flagger at de vil satse på sykkel i kommunen. Nå håper vi Høyre mener dette og bevilger penger til nødvendig vedlikehold og utbygging av sykkelveinettet i Bærum slik det ble etterlyst i innlegg 15. oktober 2020

Kommunal utleie av elsykler og transportsykler må intensiveres. Det er ikke alle som har råd til egen elsykkel, og muligheten for å leie dette må bedres. I fjor var ventelistene for kommunal leie altfor lange. Skal vi få ned bilbruken, må alternativet være der.

– Vi har vist dette året at vi klarer å omstille oss når vi må. Dette handler om politisk vilje, skriver Stine Høivik fra Bærum, 5.-kandidat på høstens stortingsliste for SV i Akershus.

– Vi har vist dette året at vi klarer å omstille oss når vi må. Dette handler om politisk vilje, skriver Stine Høivik fra Bærum, 5.-kandidat på høstens stortingsliste for SV i Akershus.

FOTO: PRIVAT

Verden har ni år på å halvere utslippene. De kommende årene er derfor avgjørende for om vi klarer å avverge de verste konsekvensene av klimakrisa. 

Asker og Bærum har mye industri og en stor mulighet til å være pådrivere.

Vi vet hva som må gjøres, det eneste som gjenstår er å brette opp ermene og handle. Utslippene må ned, og det vil koste i omstilling. Vi har vist dette året at vi klarer å omstille oss når vi må. Dette handler om politisk vilje.

Det var svært skuffende at flertallet i Bærum i kommunestyret onsdag 3. februar valgte å bygge ned lokal matjord i stedet for å finne en ny bærekraftig tomt for nye omsorgsboliger. 

Større lokal matproduksjon må til om vi skal få ned de store utslippene som transport av matvarer over hele kloden fører med seg.

Vi må ta vare på matjorda, øke klimavennlig transport og ta vare på eksisterende bygningsmasse. Når regjeringen legger opp til lavere kutt i oljeindustrien enn mulig, betyr det at flere av kuttene må tas lokalt. Lene og Lisbeth må ta en telefon til Erna og få regjeringen til å snu. 

Vi må satse på å utvikle nye grønne næringer vi kan leve av i fremtiden. Asker og Bærum har mye industri og en stor mulighet til å være pådrivere i den nødvendige omstillingen. Uten at kommunene handler nå henger klimamålet i en tynn tråd.  

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.