Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Lene Conradi står på solid faglig grunn

FÅR ROS: – Det er betryggende at vi har politikere som tar hensyn til vitenskapen, slik som Lene Conradi, skriver innsenderen.
FÅR ROS: – Det er betryggende at vi har politikere som tar hensyn til vitenskapen, slik som Lene Conradi, skriver innsenderen.

Det er overhodet ingen tvil om at vitenskapen er samstemt: Vi har en global oppvarming, og den er menneskeskapt.

Dette er et faktum som erkjennes av alle anerkjente internasjonale vitenskapsakademier og organisasjoner: blant annet verdens meteorologiorganisasjon (WMO), American geophysical union (AGU), European geophysical union (EGU), American meteorological society (AMS) og European meteorological society (EMS).

Les også: Conradi og klimatiltak

Les også: Hva klimasaken ikke lenger dreier seg om

Listen er lang, og det er ikke plass til alle her.

Når Jan-Erik Solheim påstår at det er nesten ingen vitenskapelige rapporter som støtter konklusjonen om at mesteparten av oppvarmingen er menneskeskapt (Budstikka 4. januar), har han en oppfatning som ikke samsvarer med vitenskapen.

Jeg sjekket datamaterialet hans i forbindelse med Folkeopplysningen om klimakrisen i NRK med Andreas Wahl (see www.nrk.no).

Det er mulig å telle rapportene på ulike måter, og hvis man bare tar de som eksplisitt sier i oppsummeringen på første side at mer enn 50 prosent av oppvarmingen er menneskeskapt, får man likt resultat som han.

Men med en slik tellemåte ville ingen av mine egne rapporter kommet med, til tross for at de støtter erkjennelsen av menneskeskapte klimaendringer.

Og hvis man skulle bruke Solheims tellemåte for artikler om geografi, kunne man bruke hans absurde logikk til å påstå at de fleste geografer ikke støtter ideen om at jorden er rund.

De som er kjent med hvordan forskning publiseres, vet godt at man ikke skriver det alle er enige om i oppsummeringen på første side i rapporten.

Man forsker på ting man ikke vet, og rapportens første side brukes til å beskrive de nye funnene.

Klimaforskere driver ikke og stanger hodet mot veggen når det gjelder etablert kunnskap, men går videre til andre problemstillinger.

En annen ting er at det ville vært veldig drøyt om nesten ingen forskning støtter erkjennelsen av at det meste av den globale oppvarmingen er menneskeskapt, mens FNs klimapanel (IPCC), WMO og alle de internasjonale vitenskapsakademiene har erklært at klimaendringene er menneskeskapte og en stor utfordring.

Det blir litt som å diskutere om fargen er svart eller hvit.

Det er fantastisk at Solheim har lest min rapport «A Mental picture of the greenhouse effect» (2016), men det er synd at han mistolket innholdet.

Konklusjonen min var motsatt av hans oppfattelse. Konklusjonen var at det ikke har vært en pause når det gjelder klimaendringene.

Den globale oppvarmingen har fortsatt uforminsket de siste tiårene, men det har ikke bare dreid seg om temperatur. Vi ser også endring i vannets kretsløp, som kan være minst like alvorlig som økende temperatur.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Det er betryggende at vi har politikere som tar hensyn til vitenskapen, slik som Lene Conradi.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.