Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Legevakten igjen

– Tilsett fast ansatte leger på legevakten, i stedet for innleide leger. Dette vil sikre bedre tilgjengelighet, bedre vaktdekning og styrke kvaliteten, skriver innsenderen.

– Tilsett fast ansatte leger på legevakten, i stedet for innleide leger. Dette vil sikre bedre tilgjengelighet, bedre vaktdekning og styrke kvaliteten, skriver innsenderen.

Foto: Joakim S. Enger

Jeg takker Maria Barstad Sanner (H), nestleder i hovedutvalg for bistand og omsorg i Bærum, for informasjonen om at Bærum kommune nå er i gang med en gjennomgang av legevakten. 

Hun har helt rett i at jeg er uenig i at kommunen bør vurdere muligheten for en privat legevakt. Jeg er for private initiativ, men dette betyr at ressursene spres og tilbudene fra dagens legevakt blir dårligere. 

Kommunens handlingsplan for 2021–24 varsler omfattende besparelser. Dette gjelder særlig helse og omsorg som omfatter legevakten.

Vi har allerede private helsetilbud i Bærum, men felles for dem er åpningstider mellom 10.00 og 18.00. De tar altså ikke ansvar for hele døgnet. Private tilbyr «nye» produkter som «Unik helsesjekk med Ultralyd» av 13 organer, hjertet unntatt. Dette er sikkert et fint tilbud til nysgjerrige, men det er for de friske. Man utreder ikke sykdom på denne måten. Det er derfor ikke noe som samfunnets helsekroner skal dekke.

Jeg er ikke sikker på hva som menes med «å få de digitale systemene til å prate sammen». Det har lite med legevakten å gjøre. En felles sykejournal er et komplisert og usikkert langtidsprosjekt som kommunen ikke kan løse alene. At meldinger fra røntgenavdelingen til legevakten forsinkes, er et konstruert problem som kommunen ikke må nedsette komiteer for å få løst.

Det er en selvsagt ting at legevakten ikke kan være alt for alle. Men det er uheldig å undervurdere pasientenes behov. Pasientene som søker legevakten, gjør det fordi de har et akutt problem, nyoppståtte smerter, mistanke om brudd, barn med feber eller rett og slett at de er engstelige og usikre. 

Dette skal vi ikke bagatellisere. Dette løser man ikke med en privat legevakt i kommunal regi uten at det vil gå utover den service som Asker og Bærum legevakt kan tilby i dag.

Det betyr ikke at ting ikke kan bli bedre. Styrk den nåværende legevakten og samle ressursene. Tilsett fast ansatte leger på legevakten, i stedet for innleide leger. Dette vil sikre bedre tilgjengelighet, bedre vaktdekning og styrke kvaliteten. 

Og ikke minst: Kommunene bør starte planleggingen av en ny kommunal legevakt side om side med Bærum sykehus. Gjerne sammen med andre kommunale servicetilbud. En god offentlig legevakt er en sikkerhetsbjelke i en god kommune.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.