God kandidat til ny politimesterjobb

ERFAREN: Terje Nybøe har erfaring som politimester i Asker og Bærum i 2014 og 2015. Han gikk tilbake til jobb som førstestatsadvokat i Oslo da våre kommuner ble innlemmet i Oslo politidistrikt fra 2016.

ERFAREN: Terje Nybøe har erfaring som politimester i Asker og Bærum i 2014 og 2015. Han gikk tilbake til jobb som førstestatsadvokat i Oslo da våre kommuner ble innlemmet i Oslo politidistrikt fra 2016. Foto:

Den største politimesteroppgaven i landet står ledig, nemlig lederjobben for Oslo politidistrikt som nå også omfatter tjenester for mer enn 220.000 mennesker i Bærum og nye Asker fra 2020.

DEL

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 9. mai 2019.

Vår nåværende politimester Hans Sverre Sjøvold blir fra 1. juni sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, PST. Det betyr at ansettelsesutvalget for landets største og mest komplekse politimesterjobb nå er i innspurten med siling av kandidater.

Vi vil benytte anledningen til å peke på en god kandidat som allerede har kjent på politimester-ansvar: Tidligere politimester for Asker og Bærum, Terje Nybøe (55). Han jobber nå som førstestatsadvokat hos Riksadvokaten i Oslo, en jobb han gikk tilbake til da Asker og Bærum ble innlemmet i Oslo politidistrikt fra 2016.

Budstikka er blant de aviser som har påpekt at «nærere» er det vanskelig å si at polititjenesten har blitt oppfattet av innbyggere utenfor de store byene etter nærpolitireformen. Henleggelser av «nære» saker i en skala vi ikke har sett før var blant nyhetene reformen bragte. I Oslo politidistrikt blir nye Asker og Bærum de «landligste», «fjerneste» og «roligste» deler av et enormt distrikt. En mester for landets hovedstad med slik stor omegn må prioritere innenfor et større spenn av kriminalitet enn noen annen politimester: Gjengproblematikk og storbyutfordringer ved siden av ordinære ordensforstyrrelser og voldshendelser, som det også blir flere av i en storby enn andre steder. Legg så til vinningskriminalitet og at forebygging blant unge er prioritert.

Landets spisseste avdeling med politifolk, Beredskapstroppen, inngår i distriktet, men vil rykke ut for bistand over hele landet. Og så var det Asker og Bærum da: geografisk store og folkerike områder – men mer av en rekke småsamfunn sammenlignet med byen rett ved.

I en slik situasjon må det være en fordel om den nye politimesteren kjenner kriminalitetsbildet og utfordringene også i våre trakter. Terje Nybøe var godt likt internt og eksternt som en moderne og lyttende politileder, opptatt av dialog. Han kjenner det operative politiyrket så vel som påtalesiden godt. Etter politiskolen jobbet han ved fem ulike avdelinger i oslopolitiet, blant dem fem år i Beredskapstroppen. Det var før jusstudier og arbeid for påtalemyndigheten først i Oslo og senere for Riksadvokaten.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Nybøe sa det slik om politimesterjobben i Asker og Bærum: «Jeg liker det operative politiarbeidet, påtalearbeidet, ja hele spekteret. Politiets samfunnsoppdrag tiltaler meg. Det handler om felles verdier».

Vi ser gjerne at Terje Nybøe gis ansvaret som ny politimester i Oslo.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 9. mai 2019.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags