Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Lavthengende frukter i vannkanten

– Det er god fremkommelighet på kyststien fra Lysaker brygge i nord og helt frem til eiendommene rett nord for Pelvika hvor et høyt og tett plankegjerde stenger for videre ferd til et regulert friluftsområde, skriver innsenderne.

– Det er god fremkommelighet på kyststien fra Lysaker brygge i nord og helt frem til eiendommene rett nord for Pelvika hvor et høyt og tett plankegjerde stenger for videre ferd til et regulert friluftsområde, skriver innsenderne.

Foto: BÅRD RANE

Det er grunn til å være fornøyd – på kyststiens vegne – etter formannskapsmøtet i Bærum 21. april 2022. 

De rødgrønne partiene (Ap, SV, MDG, Sp og Rødt) fikk ikke flertall for sine forslag om prioriterte, konkrete tiltak eller en målsetting om at kyststien skal være ferdig utviklet i 2030. Men et enstemmig møte ba kommunedirektøren komme tilbake med en sak som beskriver virkemidler for å kunne fullføre kyststien langs Bærums 33 km lange sjølinje. 

De mulige virkemidlene er godt kjent, og problemstillingene er allerede godt beskrevet av kommunedirektøren selv i hans tidligere redegjørelse for politikerne. Kommunedirektøren har derfor gode muligheter for å være svært konkret når han kommer tilbake til formannskapet med en ny sak – forhåpentligvis i løpet av få måneder. 

Det er ingen grunn til at kommunedirektøren skal bruke lang tid på saken, men han trenger mer ressurser for å løse dem fordi problemstillingene til dels er krevende.

Som Peder van der Hagen i Snarøen vel presiserte på det åpne møtet om kyststien 14. mars, så er det områder på Snarøya hvor det ikke er mulig uten videre – eller på fornuftig vis – å føre kyststien langs vannkanten. Men det finnes mange områder hvor kommunedirektøren på enkelt vis kan utvikle kyststien raskt og godt – de lavthengende fruktene, som Bærum turlags John Hvidsten beskrev dem i det samme møtet.

– Bærums befolkning stenges i dag ute fra attraktive friluftsområder i egen kommune, områder som urettmessig kun er tilgjengelig for noen få, skriver Jan Wiese i Bærum Rødt.

– Bærums befolkning stenges i dag ute fra attraktive friluftsområder i egen kommune, områder som urettmessig kun er tilgjengelig for noen få, skriver Jan Wiese i Bærum Rødt.

Foto: EVA GROVEN

Én av disse lavthengende fruktene er i området mellom Rolfsbukta badeplass og strandarealene ved Pelvika. 

Det er god fremkommelighet på kyststien fra Lysaker brygge i nord og helt frem til eiendommene rett nord for Pelvika hvor et høyt og tett plankegjerde stenger for videre ferd til et regulert friluftsområde.

Kommunedirektøren sier om dette området i sin redegjørelse til politikerne 23.02.2022: 

«Strandarealene ved Bergheimveien er regulert som friområde (underforstått offentlig) men er ikke tilgjengeliggjort for allmennheten. Mellom disse strandarealene og Rolfsbukta badeplass er det montert et plankegjerde helt ned mot vannet.»

Dette stengselet plikter Bærum kommune å fjerne, og det kan gjøres raskt. Deretter kan kommunen merke kyststi inn mot Pelvika. 

Videre sørover mot det offentlige friområdet Pelvikodden ligger en strekning av private eiendommer med hager, brygger og gjerder. Her kan det være mer krevende problemstillinger for kommunedirektøren, hvor han ikke uten videre kan merke kyststi med bakgrunn i friluftsloven alene. Han må derfor vurdere andre tiltak først.

Bærums befolkning stenges i dag ute fra attraktive friluftsområder i egen kommune, områder som urettmessig kun er tilgjengelig for noen få. 

Bærum er ikke alene om å være i denne situasjonen. Dette har storting og regjering forstått og tilbyr derfor gratis juridisk ekspertise på miljørett og kyststi gjennom Miljødirektoratets ordning myntet på Oslofjordens 26 kommuner.

Hensikten med ordningen er at kommunene skal kunne ta litt sterkere og mer presist tak i vannkantens frukter – også de høythengende. Noen ganger også vurdere å bruke ekspropriasjon, noe både Stavanger og Bergen har benyttet seg av. 

Bærums kommunedirektør kan derfor støtte seg på solid kompetanse når han skal gå inn i de mer krevende situasjonene for å sikre alles tilgang til strandsonen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.