Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Lavere skatter gir bedre beredskap ved kriser

– Lisbeth Hammer Krog og Erna har kontroll, hevdes det. Resultatet er at de hundrevis av tusen du har betalt i skatt over årene, som kunne ligget på sparekonto, er fordampet, skriver Petter Holone, som er leder for Liberalistene i Bærum.

– Lisbeth Hammer Krog og Erna har kontroll, hevdes det. Resultatet er at de hundrevis av tusen du har betalt i skatt over årene, som kunne ligget på sparekonto, er fordampet, skriver Petter Holone, som er leder for Liberalistene i Bærum.

Foto: Trine Jødal

Noen i Bærum hadde ikke råd til å gi barna presanger denne julen. Mange, som min kone, er permittert eller har mistet jobben helt. 

Samtidig har få spart til fremtiden og er nå avhengig av det offentlige, men hjelpen er ikke nok. 

Det er et systematisk problem. Vi betaler tilnærmet halvparten av lønnen til det offentlige og fortelles at det offentlige passer på oss. Lisbeth Hammer Krog og Erna har kontroll, hevdes det. 

Resultatet er at de hundrevis av tusen du har betalt i skatt over årene, som kunne ligget på sparekonto, er fordampet. De har gått til svømmehaller og operaer som koster tusenvis av offentlige kroner per besøkende. 

Hva ville vært bedre nå som krisen er her? At man selv styrer ens økonomi, eller at politikere gjør det?

Jeg har en drøm om et samfunn fritt for fattigdom, nød, fordommer og hat. Et samfunn der alle er fri til å leve som de ønsker. 

Dette er ikke unikt. Jeg tror både Stein Stugu fra Rødt Bærum og omtrent alle andre politikere er enig i dette. Forskjellen er hvordan vi tror vi oppnår det.

Jeg tror løsningen i fremtiden må innebære økt frihet. For vi vet at økonomisk frihet er korrelert med velstand. Det er ingen ting som skaper et så godt og varmt samfunn som et der alle deltar frivillig. 

Jeg har bevis. Bø kommune tester nå Liberalistene Bærums plan – det å halvere formuesskatten – og det virker! Gründere og investorer som Bjørn Dæhlie, Einar Sissener og Europris-gründeren Wiggo Erichsen har flyttet dit. 

Så bra er resultat at nok en kommune, Vestnes, vil kopiere suksessen. Nå vil biblioteker, idrettslag, ja, selv kunstparker bli bygget, og med det blir nye arbeidsplasser skapt. 

Når krisen inntreffer står gode mennesker frem. Folk som Olav Thon reduserer leie, til og med frafaller den helt. For ingen andre enn karikaturer som Onkel Skrue og det offentlige ser på penger som en verdi i seg selv.

For det offentlige er vi alle et minus, et rødt tall, en utgiftspost som er et problem. Brochmann 2-utvalgets rapport konkluderte med det, eneste konkurranse var hvor mye minus vi var i de offentlige budsjettene. 

Det offentlige systemet eksisterer i dag i en boble der verdier måles i kroner. Det viser til regelverk og prosedyrer når noen trenger hjelp. Det som øker bruttonasjonalproduktet er bra, å få budsjettet til å gå opp gir forfremmelse. 

Det offentlige er kaldt, upersonlig og kynisk. Det har glemt det Adam Smith kalte «principle of motion»; at vi er individer med drømmer og ønsker. At sentraliserte løsninger vil feile når de stresses.

Jeg oppfordrer alle politikere i Bærum til å gi individene i samfunnet en sterkere stemme. Gi oss mer kontroll over vår inntekt og vår tid.

Dagens løsning er ikke god, den er knapt nok akseptabel! Den bør endres.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.