Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Lar vi oss lure av russen?

RUSSETID: – Hvert år, omtrent når våren er bare noen timer gammel og solen har så vidt krøpet over horisonten, hviler det en eim av motorolje, billakk og øl over lagringsplassene for gamle, utrangerte busser, skriver innsenderen.

Politiet står nå frem i Budstikka og er fortvilet, for de bruker all sin tid og kapasitet på å håndtere russefeiringen.

Derfor må andre grupper og dessverre også andre hendelser vente til senere, til etter at russen er blitt utslitt og har tatt eksamen – og kanskje fått ståkarakter.

Les også: Måker på Bekkestua

Les også: Russen - elsket og hatet

Hvert år, omtrent når våren er bare noen timer gammel og solen har så vidt krøpet over horisonten, hviler det en eim av motorolje, billakk og øl over lagringsplassene for gamle, utrangerte busser.

Det er årets russekull, i hvert fall for dem som er mest populære, som skal svi av noen hundre tusen på en ny bar og det hippeste av musikkanlegg.

Såpass høy pris bør det være for å få hørselsskader.

Samtidig med våren kommer også årets russepresidenter og presenterer sitt russestyre, eller harem.

Alle er ikledd nye og rene kjeledresser, noen er røde og noen er blå – men det er bare utenpå.

Svartruss, grønnruss og snylteruss ser vi ikke noe til lenger. Antagelig får de ikke være med.

I samtalene med politiet, ordfører og andre viktige personer, der Budstikka foreviger avtalen med et flott bilde som kommer på trykk i avisen, lover de høytidelig at det bråket som fjorårets russekull sto for, ikke skal gjenta seg.

Ikke en sjanse. Tvert imot, så skal det bli veldig bra, med nye tanker og nye ideer.

Antagelig mener russen det de sier de vil gjøre, og alle vi andre tror jo på disse lovnadene. De er jo så snille og gode – hjemme.

Men det var lenge før kjeledressene ble tilsølt av oppkast, øl, matrester og grus, etter å ha gått på trynet noen ganger etter bruk av rusmidler eller alkohol.

Alle tror de er nærmest udødelige, der jentene drar ned buksa for å tisse i rundkjøringene på Bekkestua, og guttene løper nakne rundt i jakten på stadig flere, og nye, knuter i lua.

De tråkker ned blomsterbed og ødelegger plener. Og så strør de om seg med sine russekort med både bilde og navn.

Men tiden er knapp. I løpet av to-tre uker skal de prøve å få snøret i bånn, tiltvinge seg noen sekunder med søvn, smake på vareutvalget fra polet, litt klining og grining og så videre.

Jeg kjenner folk som på sin vei hjem fra en sen kveld på puben har måttet late vannet bak en buske og blitt både anmeldt og kraftig bøtelagt. Det kan jo virke urettferdig.

Men hvem er det som setter lista, skrur opp tempoet eller standarden så høyt?

For når russen kommer sammen og blir flokkdyr, begynner det å bli skummelt. Er det han eller hun med mest penger på bok som styrer showet?

Når de peker ditover, så går fansen ditover. Det gjelder jo å være med i gjengen.

Jeg tror de aller fleste av russen fortjener litt liv og røre etter seks korte år med skolearbeid. Jeg er også sikker på at politiet også synes dette, men et sted går det jo en grense – både for russen og for politiet, som har sett gjennom fingrene på mye av spetakkelet som russen steller til.

Derfor må det være en troverdighet i det russen sier de ikke skal gjøre mer. Så får de heller tenke litt mer over hva konsekvensene kan bli ved å bryte en slik stilltiende avtale med politiet.

Etter at festen er over og eksamen er tatt, venter kanskje videre studier – for de av dere som ikke har blitt anmeldt for fyll eller spetakkel.

For får dere en anmeldelse, kommer dere neppe inn på noen høyere studier. Dette bør henge over dere som et damoklessverd.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Sjikkelakke sjikkelakke. Det er vår. Og det er bare ett år til neste gang.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.