Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Lang tids ferd mot bolig

KOMMUNESTYRET: Stort engasjement da Bærum kommunestyre vedtok kommunedelplanen for Fornebu. Tirsdag er det duket for en ny debatt – denne gang om Fossum.

Om tre kommunevalg skal det bygges boliger på Fossum. Avgjørelsen faller tirsdag.

Bærums politikere har knapt gjort seg ferdig med Fornebu-planen før de kaster seg over en ny storutbygging.

Løvenskiolds planer om å gjøre om industriområdet på Fossum til et boligområde har vært behandlet i planutvalget og formannskapet de siste månedene, men gått litt under radaren.

Dels fordi Fossum druknet i støyen fra de intense Fornebu-protestene, dels fordi utbyggingen ligger svært langt frem i tid.

Først etter 2030 vil de første flytte inn. Ikke bor det noen på akkurat dette området i dag heller. Det gjør noe med innbyggerengasjementet.

I praksis er det to debatter i en og samme sak tirsdag. En med et kort og ganske umiddelbart perspektiv, og en så langt frem i tid at det er litt vanskelig å ta inn over seg omfanget.

Den kortsiktige konsekvensen er hvorvidt Fossum IF skal få bygge kunstgressbaner på Smiejordet. Det er i stor grad en klassisk matjorddebatt.

Alle partiene anerkjenner idrettslagets behov for mer areal til å utvikle klubben, men partier som Venstre, SV og MDG synes det er en dårlig idé å legge kunstgress over noe av den beste matjorda i kommunen.

De har blant annet pekt på at forsvarstomten inne på Løvenskiolds område heller burde brukes.

Fossum IF mener at Smiejordet er best, for da får de nye baner inntil dagens eksisterende anlegg, ikke langt unna forsvarstomten. Alt tyder på at de får kommunestyret med seg på dette.

Les også: Løvenskiold skal skaffe erstatningsjorder for Smiejordet på Fossum: Røper ikke planer for ny jord

Den virkelig lange debatten er boligutbyggingen. Får Løvenskiold lov til å omgjøre området til boliger eller må de videreutvikle dagens industri?

En avvikling av industriområdet gjøres ikke over natten, og vedtaket tirsdag handler mest av alt om å gi selskapet et svar.

Svaret vil innebære at Løvenskiold får grønt lys til boligplanene. Politisk er det stor enighet om at det er å riktig å gjøre om området fra industri til bolig – eller transformere som det heter på politikerspråket. Debatten vil derfor i liten grad bli om det skal bygges boliger her, men mer en klassisk Bærum-debatt om hvor stort areal som skal bygges ut og hvor mange boliger som skal bygges.

Frp og Venstre er blant dem som vil holde igjen på omfanget. De mener en utbygging opp mot 1.800 boliger og 145.000-170.000 kvadratmeter blir for stort.

Høyre og Arbeiderpartiet kommer likevel til å sikre flertall for en stor utbygging. De mener at mellom 1.500 og 1.800 boliger må til for å sikre grunnlag for en 3-parallell skole, dagligvare og kollektivtransport.

Bakgrunn:

Der de to partiene skiller seg noe er i synet på antall mindre boliger. Ap vil ha minimum 20 prosent boliger under 50 kvadratmeter, mens Høyre sier pluss/minus 20 prosent boliger i størrelsen 40-60 kvadratmeter.

Denne uenigheten er høyst marginal her og nå. Det er langt fra noen detaljregulering som vedtas tirsdag.

Med mer enn et ti års perspektiv før første innflytting vil de endelige Fossum-planene bli endret både en og to ganger før noen tar steget inn i sitt nye hjem.

I mellomtiden skal det avholdes tre kommunevalg.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.