Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

La svømmelærerne fortsette svømmeopplæringen

– Crawl krever god pusteteknikk og det å kunne ha ansiktet under vann. Ikke alle barn klarer å ha ansiktet under vann før de blir trygg på svømmingen, skriver innsenderen.

– Crawl krever god pusteteknikk og det å kunne ha ansiktet under vann. Ikke alle barn klarer å ha ansiktet under vann før de blir trygg på svømmingen, skriver innsenderen.

Foto: Joakim S. Enger

30. juni hadde svømmelærer Heidi Rodahl et innlegg i Budstikka hvor hun forklarte hvorfor utdannede svømmelærere bør drive svømmeopplæring i Bærum. Jeg støtter henne 100 prosent i denne saken.

Svømmelærerne i Bærum gir en svømmeopplæring tilpasset barn med ulike forutsetninger og ulik erfaring med vann. Jeg tenker at de lærer barn å svømme for livet. De har fokus på brukssvømming. 

Siden jeg er svært interessert i livreddende svømming, spurte jeg alltid det eldste barnet mitt hva de drev med på svømmetreningen, da hun fikk opplæring i 3. klasse av utdannede svømmelærere. 

Det hun fortalte, gjorde meg fornøyd og stolt av Bærum kommune. Det var tydelig at de visste hva de drev med, og de gjorde mange tilpasninger til barn som trengte ekstra hjelp. Mitt eldste barn gikk fra å ikke kunne svømme til å kunne svømme langt påfølgende sommer.

Forslaget som foreligger nå, er å konkurranseutsette svømmeopplæringen til andre, for eksempel svømmeklubber som Bærumsvømmerne. Dette har faktisk allerede blitt gjort, så det har jeg som mor også fått erfaring med. 

Da koronaen kom i mars 2020, stoppet man svømmeopplæringen i Bærum. Da det ble mulig å åpne igjen, var det noen klasser som ikke hadde fått den svømmeopplæringen de hadde krav på i 3. klasse. Dette skulle tas igjen i løpet av 4. klasse. Klassene dette gjaldt, fikk sin opplæring av Bærumsvømmerne. Mitt yngste barn var en av disse elevene. 

For ham ble svømmeopplæringen en frustrasjon. Her var hovedfokuset på crawl, og han fikk det ikke til. For å gjøre en lang historie kort, så kan han i dag ikke svømme lenger enn før opplæringen. Han er å regne som ikke-svømmedyktig. Han fikk heller ikke noe tilbud om videre svømmeopplæring i ferien, slik Bærum egentlig skal tilby.

Bærumsvømmerne driver samme opplæring i skolen som de gjør på kursene sine. De lærer bort crawl først. Det er enklere motorisk og en rask svømmeform. Men crawl krever god pusteteknikk og det å kunne ha ansiktet under vann. Ikke alle barn klarer å ha ansiktet under vann før de blir trygg på svømmingen.

Selv om brystsvømming er noe mer komplisert motorisk, så er det slik folk flest svømmer når de bader utendørs. Det er en energisparende svømmemetode, så hvis man skal redde liv, så er det viktig å kunne svømme bryst godt. Det er også denne metoden foreldre flest er trygge på å øve på sammen med barna sine. 

Svømmelærerne i Bærum har pleid å undervise i brystsvømming i 3. klasse og brukt det som et utgangspunkt for å lære crawl i 5. klasse. Det er motsatt av hva svømmeklubber gjør. Men svømmeklubber trener opp svømmere til å svømme raskt. Svømmelærerne trener opp svømmere til å ferdes trygt i vann og redde livet sitt.

I sommer må jeg drive svømmetrening med mitt yngste barn. Crawl og hodet under vann passet ikke for ham, og det ble ikke gjort nok tilpasninger for ham i opplæringen han fikk. La oss håpe at barna som kommer etter ham blir gitt en mer tilpasset undervisning av svømmelærere som er utdannet til å jobbe i skolen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.