Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

La oss komme ut av koronakrisen med hele og faste stillinger

Pandemien har gjort det spesielt tydelig at vi har en deltidskrise i helsevesenet vårt. Fagforbundet mener det er på tide at helsefagarbeidere, sykepleiere og andre helsearbeidere får tilbud om 100 prosent stilling.

Den store andelen deltid kan ha forsterket krisen og bidratt til å spre smitte. Deltidsansatte jobber ofte ved flere institusjoner og jakter ekstravakter for å få en lønn å leve av. Vi vet at ansatte dessverre var blant dem som tok med seg smitte til ulike sykehjem under koronakrisen, men skylda for det ligger ikke hos dem.

Deltidskrisen i helsesektoren er politikernes ansvar. Fagforbundet har i lang tid jobbet for at dagens deltidsregime erstattes med heltidskultur. Det kan bidra til at vi sikrer oss bedre mot nye pandemier, men først og fremst vil det gi pasienter og ansatte tryggere rammer og et bedre tilbud.

Siden mars 2019 har det blitt utlyst 2546 stillinger for helsefagarbeidere i Region Viken og av disse var det 78 prosent deltidsstillinger.

I hele Norge var hver femte utlyste stilling på under 20 prosent. Det sier seg selv at en enkelt arbeidsdag i uka ikke er noe å leve av, men dessverre får altfor mange nyutdannede helsefagarbeider kun tilbud om små stillinger.

Vi trenger å utdanne flere til å jobbe i helsesektoren, men da må vi kunne tilby gode framtidsutsikter. Ansatte må få bruke og utvikle sin faglige kompetanse i en hel og fast stilling, slik at de kan se og lære av hvordan pasienten reagerer på pleien som blir gitt.

Å skape heltidskultur handler ikke minst om å gi pasientene økt trygghet. La de få vite at det kommer et kjent fjes inn døra, et som kjenner godt til deg og dine behov.

Vi ønsker oss en heltidskultur i kommunene våre. Mer enn ni av ti av folket (92 prosent) mener ansatte i eldreomsorgen fortjener hele stillinger, viser en fersk måling analyseinstituttet Sentio har gjennomført for Fagforbundet.

Det er på høy tid at vi tilbyr unge, nyutdannede helsearbeidere troen på et langt arbeidsliv. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.