Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

La ikke Ringeriksbanen overkjøre lokalmiljøet

Vi er imot at Jongsjordet skal benyttes som hovedriggområde for Ringeriksbanen i mange år, skriver Nabogruppen Vestre Jong.

FOTO: KARL BRAANAAS

Dette er en oppskrift på å skape motvilje, frustrasjon og motspillere.

Nabogruppen Vestre Jong representerer 347 beboere som berøres av Ringeriksbanen. Vi er ikke i et offentlig register, og vi har ikke et offentlig mandat. Men vi er en gruppe mennesker med vesentlig interesse i prosjektet. Dette evner ikke Bane NOR å ta innover seg, og velger å ikke informere, kommunisere eller involvere oss.

Prosjektet for Ringeriksbanen mangler en vesentlig funksjon, nemlig endringsledelse. Hovedoppgaven til endringsledelse er å sikre at alle interessenter har fått nok informasjon til å kunne tilpasse seg endringer. Det har ikke lokalmiljøet fått.

Barn og unge vil måtte betale prisen

Vi har etterspurt dialog, uten respons. Det holder ikke å gjennomføre ett fellesmøte. Det holder ikke å sende ut ett informasjonsbrev. Det holder heller ikke å nekte å informere. Dette er brudd på retten til medvirkning og er en grov saksbehandlingsfeil.

Hvordan får Bane NOR lov av Samferdselsdepartementet å jobbe på denne måten, med klare brudd på både KU-forskriften og plan- og bygningslovens krav til medvirkning? Hvorfor gjør ikke politikerne noe? Og hvorfor blir lokalmiljøet ignorert?

Dette påvirker mange mennesker Når man foreslår å plassere et hovedriggområde i et tettbebygd strøk, kan det være lurt å informere, kommunisere, og involvere beboerne. Vi er mennesker; mammaer, pappaer, døtre, sønner, lærere, barnehagepersonell, idrettstrenere. Vi har ansikter. Vi er personer. Og vi ønsker å være medspillere.

Konsekvensene er usynlige før anleggsmaskinene bråker utenfor døren. Bane NOR utnytter dette og informerer aktører i området som det er behagelig å ha dialog med, som ikke har nok kunnskap til å stille kritiske spørsmål. Bane NOR har allerede et omdømmeproblem, og Ringeriksbaneprosjektet vil påse at dette vedvarer i mange år fremover.

Barn og unge vil måtte betale prisen for at et samferdselsprosjekt, uten samfunnsøkonomisk lønnsomhet, skal gjennomføres så billig som mulig.

Nabogruppen og våre medlemmer er ikke imot Ringeriksbanen. Vi er imot at Jongsjordet skal benyttes som hovedriggområde i mange år, med vesentlig støv- og støyforurensning, fordi det vil påvirke barndommen til 2000 barn. Dette er en uakseptabel risiko.

Nabogruppens mål er ikke å stoppe utbygging av Ringeriksbanen. Nabogruppens mål er å minimere ringvirkninger og konsekvenser for nærmiljøet til et minimum, ved at tilstedeværelsen og anleggsperioden på Jongsjordet begrenses til den tid det tar å bygge rømningstunnelen. Øvrige aktiviteter må flyttes til anleggsområdene på Nordby og Avtjerna!

Prosjektledelsen i Bane NOR lytter ikke. Derfor henvender vi oss til våre folkevalgte og ber om at anleggsområdet på Jongsjordet begrenses til kun nødvendige aktiviteter. La ikke byggingen av Ringeriksbanen bli et prosjekt som overkjører lokalmiljøet og ignorerer barn og unges rett til en god oppvekst – det er fortsatt tid til å finne gode løsninger.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.