Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

La elevene få velge skole

Det er med undring og bekymring jeg leser om Vikens planer for opptak til videregående skole neste år.

– Jeg er overbevist om at de fleste elever synes at det å få velge hvilken videregående man skal gå på, er et gode. Det er som regel velfunderte, informerte valg som tas av elevene, skriver innsenderen. Her Sandvika videregående skole.

– Jeg er overbevist om at de fleste elever synes at det å få velge hvilken videregående man skal gå på, er et gode. Det er som regel velfunderte, informerte valg som tas av elevene, skriver innsenderen. Her Sandvika videregående skole.

Foto: EVA GROVEN

Årets opptak har blitt en eneste stor suppe, med mange misfornøyde elever og foreldre, og hele opptaksordningen til våre videregående skoler virker med ett uforutsigbar, urettferdig og bingoaktig. Og verre kan det bli.

Jeg har en datter som nå går siste året på ungdomsskolen. Hun og hennes medelever blir nå utsatt for noe som ligner på et eksperiment, av de rødgrønne som styrer Viken fylkeskommune. 

De fleste av disse tiendeklassingene har begynt å gjøre seg opp en mening om hvor de ønsker å gå på videregående skole. Alle kjenner noen, har et søsken, en nabo, venn eller bekjent som har gått på den ene eller den andre skolen. 

De vet omtrent hvilket snitt som må til for å komme inn her eller der. For mange er 10. klasse året hvor de står på litt ekstra, for å prøve å komme inn på den skolen de har lyst til å gå på. 

De videregående skolene inviterer elevene på omvisning og en presentasjon av skolen sin. For alle elevene før dem har nemlig fått velge hvor de vil gå, her i Asker og Bærum, og i fjor fikk hele 95 prosent ønsket sitt oppfylt. 

Jeg er overbevist om at de fleste elever synes at det å få velge hvilken videregående man skal gå på, er et gode. Det er som regel velfunderte, informerte valg som tas av elevene.

Jeg er også overbevist om at de fleste elever mener at det må være en rettferdig ordning, som bestemmer hvilke elever som får gå hvor. 

I gamle Akershus fylke var den ordningen karakterbasert opptak. Finnes det noen andre ordninger som er mer rettferdig? 

Dette har vært utredet om og om igjen – men ingen løsning er mer forutsigbar, rettferdig og transparent enn opptak i hovedsak basert på karakterer.

Denne rettferdige ordningen vil nå Ap, SV, Sp, og MDG i Viken nekte våre ungdommer. De skal ikke lenger få velge og bestemme hvilken skole de skal gå på. 

Fylkeskommunen og Aps utvalgsleder vet nemlig bedre, kan vi lese i Budstikka. De vil innføre nærhetsprinsippet ved opptak.

Det betyr at foreldres bosted blir helt avgjørende for hvilken skole ungdommene får lov til å gå på. De må fortsatt gå på skolen sammen med de andre fra nærmiljøet, folk de har gått sammen med i ti år på grunnskolen. 

  • Mulighet for miljøskifte? Nei takk, sier de rødgrønne og Viken fylkeskommune. 
  • Mulighet for å velge en skole som er spesielt dyktig på visse typer fag? Nei takk, sier de rødgrønne og Viken fylkeskommune. Ungdommene må ta til takke med tilbudet som tilfeldigvis finnes i deres nærmiljø. 
  • Jobbe på for å nå et mål og komme inn der man ønsker? Nei takk, sier Viken fylkeskommune og de rødgrønne – du behøver ikke anstrenge deg, du får bare gå på nærskolen uansett.

«En meningsløs skrivebordskonstruksjon av en opptaksordning», skriver Budstikka i sin leder torsdag 27. august. Bedre kan det ikke sies.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.