Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

La det ikke gå  prinsipp i alt

Det kan gå vilt for seg i og under stupetårnet når barn og tenåringer i stort antall strømmer til flotte, offentlige badeanlegg utendørs i sommerukene. Behovet for badevakter som kan følge med og roe ned leken når påkrevet, bør vurderes på nytt.

Foto: EVA GROVEN

De ledende partier i Asker og Bærum, Høyre og Frp, har som grunnholdning at offentlige budsjetter og offentlig myndighet i så liten grad som mulig skal overta privat og personlig ansvar. Det er et sunt prinsipp, og få vil være uenig i at foreldre har et særskilt ansvar for barn som bader, et ansvar kommunen aldri kan overta. 

Vi vil likevel advare mot å sette slike (for)enkle(de) prinsipper fremst i absolutt alle saker. Større barn, tenåringer og unge voksne har til alle tider dratt uten sine foreldre til badestrand og svømmehall. I alle innendørs haller har vi badevakter. De nye anleggene inviterer inn store mengder badegjester, også ute.

De nye anleggene inviterer inn store mengder badegjester, også ute.

Kostnaden for samfunnet ved kun én hjerneskadet person etter drukning er så omfattende at det langt vil overskride flere tiår med utgifter til sommerjobbende badevaktvikarer i 20-årene. Det står unge voksne i kø for å få sommerjobb. Det burde ikke være vanskelig å rekruttere menn og kvinner i 20-årene med livredderkurs, gi dem adekvat opplæring og et oppdrag om å følge med og gripe inn med en fløyte, når påkrevet. For hver eneste ulykke som ikke inntreffer, sparer samfunnet store kostnader – og det enkelte individ og familie vil spares for stor lidelse. 

Badegjester som har oppholdt seg ved det nye anlegget på Kadettangen på solfylte dager, forteller om vilter lek der man som tilskuer blir redd for at badende skal hoppe oppå hverandre, fra ti meter. Det sier seg selv at tyngdekraften – hvis man i vannflaten treffes av en kropp som har falt ti meter – vil kunne medføre omfattende skader, potensielt livstruende eller lammende. Det synes derfor litt for enkelt å henvise til foreldreansvar og en gammel utredning fra rådmannen i Bærum som angivelig konstaterer at badevakter ikke er nødvendig. 

Det flotte, nye tilbudet for offentligheten i Sandvika vil tiltrekke seg tusener av badegjester ved en varm sommer. Et barn druknet vitterlig i fjor, med mange mennesker rundt på stranden. Badevakter til stede er selvsagt ingen garanti mot ulykker. Men det kan redusere risiko. Da kan det tenkes at et godt, verdikonservativt prinsipp om «føre var» kan være vel så fornuftig som å vise til personlig ansvar.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.