Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

La dem streike uten ugyldig fravær

HØYRE-LEDER: Siw Wikan i Bærum Høyre mener elever som deltar i klimastreiken fredag bør ikke straffes med ugyldig fravær.FOTO: KARL BRAANAAS

Barn og unges klimastreik 22. mars er blitt et verdensomspennende fenomen som har spredt seg i rekordfart, og som voksen politiker synes jeg vi bør ta dette på alvor.

Når barn og unge viser et så sterkt og omfattende engasjement for fremtiden, er ikke tiden inne for å ri prinsipper og regelverk. Det er alltid en eller annen form for unntaksbestemmelse eller bruk av skjønn i de fleste lover og forskrifter.

Da mener jeg det burde være mulig å finne en god løsning for denne markeringen. Miljøtrusselen er på agendaen daglig hos politiske partier, i selskaper, hos mediene og i ulike organisasjoner.

Når de unge så sterkt ønsker å markere sin bekymring for denne trusselen bør vi som voksne stille opp. Og stille opp i denne sammenhengen er ikke å legge hindringer i veien, men å legge til rette for.

Les også: Hvem husker den ene timen gyldig fravær?

Med det mener jeg at skolene fint kunne benyttet en slik unik mulighet til å snu elevenes engasjement til noe positivt og ikke bare til en ugyldig fraværsmarkering, f.eks. en norsk eller samfunnsoppgave med fokus på og refleksjoner rundt markeringen. Hvorfor er den blitt så viktig, hva er det som gjør at den har gått som en farsott over hele verden osv.

Her er et hav av muligheter for faglig å trekke noen få timers markering inn i skolearbeidet og således unngå ugyldig fravær. Hvor mange ganger de siste 20 årene har det vært krav om slike verdensomspennende markeringer?

Mange av oss vokste opp med å bekymre oss for den kalde krigen og atomspøkelset. «Miljøtrusselen» er nåtidens «atomtrussel», om ikke enda mer skremmende. La barn og unge få lov til å engasjere seg i denne fellesmarkeringen den 22. uten ugyldig fravær!

Les også: Skolestreik for klimaet

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.