Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kynisk spill om monstermaster?

Nye strømkabler bør legges i bakken, mener innsenderne. Slik kan strømlinjer i luften bli seende ut. 

Fotomontasje: Øivind Haug/Eva Widenoja/Efla

For 70 år siden ble det bygget en 300 kV høyspent ledning i luftspenn, gjennom et landlig Bærum, for å sikre strømforsyningen til Oslo. Befolkning i Oslo og strømbehovet har vokst enormt i løpet av disse årene og kapasiteten for strømforsyningen må økes.

Også befolkningen i Bærum har vokst og den «landlige» luftledningen går nå gjennom svært befolkningstette områder. En god anledning til endelig å få lagt ledning i bakken, skulle en tro.

I sin konsesjonssøknad viser Statnett at det er en teknisk god løsning å legge kabelen i bakken. Men luftspenn er enklere og billigere, så Statnett foreslår å bygge en ny luftledning: Med 38 meter høye monstermaster (nesten dobbelt så høye som dagens), en spenning på 420 kV (+ 40 %), økt kapasitet til 2.500 MW (+150%) og teknisk levetid på 90 år – og dette midt igjennom svært befolkningstette områder i Bærum og Ullern. Statnett opplyser at 2.800 boliger og mer enn 6.250 personer er berørt av luftspennet Hamang-Bærum-Smestad.

Luftspennalternativet skjønnmales; de 38 meter høye mastene omtales som «designmaster» og elektromagnetisk stråling bagatelliseres. Statnett opplyser at den elektromagnetiske strålingen vil reduseres med det nye luftspennet, basert på «historiske verdier for gjennomsnittsstrøm i årene 2014-2018» (s. 60–61 i konsesjonssøknaden).

Dette er en selvfølge; samme strømmengde i en kabel med høyere spenning gir lavere stråling. Men hele poenget med den nye kabelen er vel å øke strømmengden? For et anlegg som har som formål å øke strømmengden med opp til 150 prosent og en teknisk levetid frem til år 2110, blir «historiske verdier» ikke særlig relevant. Statnett gir ingen opplysninger om stråling ved høyere strømmengde.

I tilleggsanalysen «Verdsetting av miljøvirkninger» estimerer Statnett velferds- og samfunnsøkonomisk gevinst ved kabling av dagens 300 kV luftspenn til 980 millioner kroner. I konsesjonssøknaden konkluderer likevel Statnett, uten nærmere vurdering, med at et nytt luftspenn på 420 kV og 38 m høye master vil ha «neglisjerbare til liten negativ konsekvens for areal og miljø».

Statnetts forslag er ikke bare uhørt, men også uten sidestykke – vi kjenner ikke til noen tilsvarende eksempler i Norge. Det kan synes som om Statnett, gjennom kynisk spill, forsøker å etablere en helt ny praksis hvor det skal være akseptabelt med monstermaster gjennom tett befolkede boligområder i bynære strøk. Her må NVE og våre politikere sette ned foten.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.