Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kvinnelige innvandrere i arbeid

«Sisters in Business» syr for tiden smitteverndrakter. Noe Askers ordfører Lene Conradi setter stor pris på.

«Sisters in Business» syr for tiden smitteverndrakter. Noe Askers ordfører Lene Conradi setter stor pris på.

FOTO: KNUT BJERKE

«Ingen kan bli selvstendige alene», sier «Sisters in Business» i Asker. Firmaet tar imot kvinnelige innvandrere og gir dem arbeid.

Stortinget skal denne våren behandle en rapport fra Riksrevisjonen, som omhandler integrering og arbeid for flyktninger og innvandrere. I rapporten kommer det frem at mange i denne gruppen får bolig, men få får jobb. Det er svært uheldig. Jobb er en viktig inngang til det norske samfunnet og en forutsetning for økonomisk selvstendighet.

Introduksjonsprogrammet i kommunene er myndighetenes viktigste integreringstiltak.

Programmet skal sikre nyankomne innvandrere grunnleggende ferdigheter i norsk og samfunnskunnskap og få de raskt i arbeid eller utdanning. Det er gledelig at stadig flere tar videregående opplæring, men trist at så mange strever med å komme inn i arbeidslivet. Arbeidsmarkedstiltak i regi av Nav øker sannsynligheten for å komme i jobb. Likevel viser det seg at mange dessverre gradvis faller ut av arbeidslivet etter en tid.

«Sisters in Business» har greid å snu en negativ trend. En av initiativtagerne, Farzaneh Aghalo, har kjent på kroppen de utfordringene som innvandrere generelt og kvinner spesielt møter. Hennes drivkraft er å bidra til at andre kvinner skal ha en kortere og lettere vei til arbeid enn det hun opplevde.

«Sisters in Business» startet ved at de to initiativtagerne Sandra Tollefsen og Farzaneh Aghalo, registrerte at mange innvandrerkvinner strevde med å få seg jobb etter endte kurs, selv om de hadde lært seg bra nok norsk og fikk høre at de var kjempeflinke i arbeidspraksis. Dørene til arbeidslivet var likevel stengt.

Veien til jobb er opplæring i hvordan norsk arbeidsliv fungerer

Sandra og Farzaneh ville gjøre noe med dette. De etablerte et nettverk for å bygge varige relasjoner mellom kvinner med ulik kompetanse. Mottoet deres er: «Ingen kan bli selvstendige alene».

Ikea, Nav og Asker kommune har vært viktige samarbeidspartnere. De bidro til at «Sisters in Business» fikk etablert en systue på Ikea, hvor det nå produseres forklær og handlenett for salg. I tillegg kan man få levert inn klær til reparasjon og gjenbruk. Nylig ble en ny systue åpnet i Asker. 11 kvinner har fått jobb gjennom sy-prosjektet. Fem kvinner er i arbeidstrening med mål om fast jobb.

Sisters in Business tar i disse dager aktivt del i den store dugnaden som landet vårt trenger. De har riktig utstyr og god kompetanse innenfor sømproduksjon. I systuene jobber nå kvinnene på spreng med å sy smittevernfrakker til norske sykehus.

Veien til jobb er opplæring i hvordan norsk arbeidsliv fungerer, ved oppmøte, lojalitet, regler og rettigheter. «Sisters in Business» er en bedrift hvor arbeidstagerne møter en arbeidsgiver som støtter dem sosialt og hjelper dem til å forstå det norske systemet. Deltagerne lærer å presentere en levende søknad ved å synliggjøre egen erfaring og kompetanse.

Vi må lære av «Sisters in Business». Sosialt entreprenørskap, mangfold og inkludering i samfunnet er viktig i utformingen av fremtidens Norge. Ingen er tjent med at noen opplever å være på utsiden og ikke opplever å høre til i det norske samfunnet. Mennesker som har flyttet hit og som blir aktive deltagere i samfunnsliv og arbeidsliv, vil bidra til å skape et bedre Norge – sammen med oss!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.