Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kvapp i stolen? Ingen grunn til å kveppe, Ryen!

– De nasjonale tallene for hvordan Asker scorer på det såkalte kommunebarometeret, fikk meg til å «kveppe i stolen», skriver Martin Berthelsen, som er gruppeleder for SVs tre representanter i Asker kommunestyre.

– De nasjonale tallene for hvordan Asker scorer på det såkalte kommunebarometeret, fikk meg til å «kveppe i stolen», skriver Martin Berthelsen, som er gruppeleder for SVs tre representanter i Asker kommunestyre.

Foto: KARL BRAANAAS

Kommunestyremedlem Kent Ryen (Asker Høyre) «kvapp derfor litt i stolen» (Budstikka 7. januar) da han hørte SVs gruppeleder «begynte å sammenligne SVs inndekningsforslag med flertallspartienes. 

«Nei, vi budsjetterte ikke for et lavere driftsresultat», skriver Ryen. 

Jo, det gjorde dere absolutt! svarer vi, fordi dere ville, i likhet med SV, stryke kommunedirektørens tradisjonelle post «effektivisering og omstilling» (en omskriving for å kvitte seg med arbeidskraft og putte pengene i banken) på 50 millioner kroner og heller la pengene gå til den kommunale velferden. 

Der våre veier skiltes ad, er at vi ville spare mindre enn flertallspartiene og la mer gå til drift, men helt innenfor det nivået som fagmyndigheten Teknisk beregningsutvalg i kommuneorganisasjonen KS anbefaler. 

Dette ville frigjøre 37 millioner kroner til velferdsformål i 2022, stigende til 109 millioner i 2025. Ikke fantasillioner, Ryen! 

Lavere godtgjøring til folkevalgte er også et grep vi ønsker å bruke for å bidra til inndekning.

Den nervøse tilstanden forslaget øyensynlig brakte representanten i, kan være en forklaring på misforståelsen om at SV kalkulerer med 300 millioner kroner i økte overføringer de neste årene. 

Kent Ryen er kommunestyremedlem for Asker Høyre.

Kent Ryen er kommunestyremedlem for Asker Høyre.

Foto: ASKER KOMMUNE

De tallene jeg refererte til var hentet fra en tabell fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet publisert 11. november 2021, som viste at kommunen sto i utsikt til å få minst 37 millioner kroner ekstra i overføringer for 2022, men kanskje 76 millioner hvis forhandlingene gikk slik SV ønsket. 

Uansett knytter det seg usikkerhet til hva vi faktisk vil få fra staten, og den usikkerheten kommer vi tilbake til når budsjettet revideres.

SV vil bruke mer til grunnbemanning innen helse og omsorg, psykiatri, barn og ungdom, kultur og miljø enn det Høyre med sine allierte ønsker å bruke. 

Det er alltid lurt å spare, men ikke hvis det går på bekostning av de umiddelbare velferdsbehovene. 

De nasjonale tallene for hvordan Asker scorer på det såkalte kommunebarometeret, fikk meg til å «kveppe i stolen», for her deler vi plass i de lavere divisjonene med kommuner vi vanligvis ikke sammenligner oss med!

Det er for øvrig ikke lenge siden flere representanter var ekstatiske da vi fikk presentert gevinstene av kommunens investeringer i fond og kraftselskap. 

Asker har relativt god økonomi, noe Høyre ofte nevner som et resultat av deres politikk når det passer, men SV ser også at fremtiden vil by på utfordringer med den mye omtalte eldrebølgen. 

I budsjettmøtet viste jeg til at Oslo Ap hadde gått til valg på innføring av eiendomsskatt med en sosial profil, og hadde vunnet valget. Det var altså ikke forslaget om å følge Oslo Aps eksempel som fikk Ryen til å hoppe i stolen? 

Jeg regner med at representanten er vel kjent med det faktum at også mange Høyre-styrte kommuner, for ikke å nevne Frp-styrte, bruker dette skatteinstrumentet, som et stort flertall av landets kommuner for øvrig. 

Ikke fremmed for tanken, Ryen? Like lite fremmed som å invitere SV på en almissedugnad?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.