Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kuttene i nye Asker vil svi

Varselet om kutt i Askers økonomi er dessverre ikke overraskende.

Jeg er dessverre ikke overrasket over de varslede kuttene som kommer i Asker, skriver Frps Tore A. Larsen.

Foto: Privat

I et innlegg i denne avis 6. september etterspurte jeg en reell debatt om hvilke utfordringer sammenslåingen av Asker, Hurum og Røyken kommuner vil medføre. Det hadde begynt å komme informasjon om merforbruk fra alle kommuner. Først når kommunevalget er unnagjort kommer fakta på bordet og nylig kunne vi lese om at nye Asker kommune må ta grep om økonomien. 

Summa summarum må det kuttes opp til 300 millioner kroner i løpet av de neste fire årene. Jeg er dessverre ikke overrasket.

I tillegg kan vi lese i Kommunal Rapport at vann- og avløpsinfrastrukturen i den nye kommunen har store etterslep som følge av mange års beskjedne investeringer i fornying. Røyken og Hurum kommuner har dårlige kommunale VA-ledninger, og regningen for den nødvendige ledningssaneringen er på 600 millioner kroner i Røyken og 445 millioner kroner i Hurum, totalt 1045 millioner kroner. 

Dette kommer i tillegg til de utbedringer som også må gjøres i gamle Asker kommune, der en i samarbeid med Bærum kommune må bygge nytt vannrenseanlegg på Kattås og gjøre nødvendige forbedringer på ledningsnett fra vannkilden Holsfjorden.

Jeg er redd Askers befolkning kommer til å få noen ganske harske regninger

Jeg er redd Askers befolkning kommer til å få noen ganske harske regninger og at mye nødvendig vedlikehold vil bli skjøvet ut i tid, noe som igjen vil føre til enda mer etterslep. Ikke akkurat en ideell start for den nye storkommunen.

Tiden for koseprat er over, og Asker Frp skal lede an i debatten om hvordan fellesskapets midler skal fordeles mellom alle verdige tiltak. Noe må da være viktigere enn andre ting, og det vil ikke falle alle i smak. Det er synd og skam at disse momentene ikke var kjent før valget slik at velgerne fikk et mer realistisk bilde på hva som vil skje i forbindelse med kommunesammenslåingen og den økonomiske tilstanden.

Asker Frp er klare i sine prioriteringer:

Helse og omsorg: Eventuelle kutt skal i minst mulig grad berøre brukerne

Samferdsel og infrastruktur: Veier og kommunale anlegg skal vedlikeholdes og være trygge i bruk. Prioriteringen av vedlikehold er særs viktig

Skatter og avgifter: Vi skal jobbe for lavest mulige avgifter. Eventuelle økninger skal handle om folkehelse og ikke være en melkeku for å finansiere tiltak som ikke er lovpålagte

Innvandring: Eventuell bosetting av personer med oppholdstillatelse og rett til introduksjonsprogram bør begrenses. Ny bosetting skal ikke gå utover personer som allerede er omfattet av kommunale tiltak som introduksjonsprogram.

Oppvekst: I størst mulig grad skjerme oppvekstsektoren. Uforsiktige kutt på bekostning av de små, tenderer å generere merkostnader i fremtiden.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.